Život s rakom – vodič za bolesnike na temelju ESMO smjernica kliničke prakse

Vodič o životu s rakom je publikacija čija je svrha pružiti informacije o podršci u suočavanju s novom životnom stvarnošću osoba oboljelih od multiplog mijeloma, životu nakon osnovnog liječenja, preventivnoj skrbi i dugoročnom praćenju. Pomoći će vam i u planiranju vaše zdravstvene skrbi tijekom života s rakom.
Opširnije

Korak po korak, zajedno u borbi protiv raka

Udruga MijelomCRO pridružila se zahtjevu koji je nedavno upućen Vladi i Saboru, a kojim se apelira na što hitnije usvajanje Nacionalnog strateškog okvira protiv raka 2020-2030 (NSOPR). Izrađen još prije nekoliko godina, NSOPR je jedan od strateški najvažnijih dokumenata čijim bi se usvajanjem pokrenule potrebne reforme zdravstvenog sustava u cilju poboljšanja ishoda liječenja i skrbi o pacijentima.
Opširnije

Epidemiologija multiplog mijeloma u Hrvatskoj i važnost hrvatskog Registra za rak

Ako želimo mjeriti ishode lječenja multiplog mijeloma i drugih bolesti plazma stanica, i na tim podacima zasnivati planiranje liječenja u Hrvatskoj, potreban nam je kvalitetan Registar.
Opširnije

Česti problemi i kako si pomoći: Bolesti bubrega, prehrana i opće zdravlje (3)

Kod multiplog mijeloma, normalne plazma stanice se transformiraju u tumorske mijelomske stanice, koje proizvode velike količine M proteina. Budući da kod oboljelih od mijeloma bubrezi filtriraju krv koja je opterećena velikom količinom M proteina, dolazi do njihovog oštećenja.
Opširnije

Održan virtualni sastanak na temu usavršavanja sustava rane dijagnoze multiplog mijeloma u Hrvatskoj

Zbog nespecifičnih simptoma i rijetkosti bolesti, multipli mijelom je teško dijagnosticirati, a kako pospješiti njegovu ranu dijagnostiku i približiti smjernice liječnicima opće prakse bila je tema šire rasprave.
Opširnije

Česti problemi i kako si pomoći: Zdravlje kostiju (2)

Multipli mijelom je rak krvnih stanica, odnosno limfocita. Krvne stanice se stvaraju u koštanoj srži koja se nalazi unutar dugih kostiju vašeg tijela. S rastom mijelomskih stanica zamjenjuju se normalne stanice u koštanoj srži, a to donosi promjene u kostima.
Opširnije

Česti problemi i kako si pomoći: Nizak broj krvnih stanica (1)

Mijelomske stanice koje se nalaze u koštanoj srži dovode do smanjenja ukupnog broja krvnih stanica, uključujući crvene i bijele krvne stanice te krvne pločice.
Opširnije

Rezultati istraživanja kvalitete života oboljelih od mijeloma u Hrvatskoj

Kvaliteta života oboljelih je umjereno smanjena, a bolesnici nisu upućeni u svoju bolest, pokazali su rezultati istraživanja.
Opširnije

Korisni video-savjeti: Život s mijelomom u doba pandemije

Na našem YouTube kanalu MijelomCRO pogledajte nekoliko kratkih, informativnih video-isječaka s prim. dr. Sandrom Bašić Kinda o mjerama zaštite i utjecaju COVID-19 na multipli mijelom.
Opširnije

Sudjelujemo na kongresu COMy koji se ove godine održava online

I ove godine sudjelujemo na kongresu COMy koji se u svom šestom izdanju u cijelosti odvija putem videokonferencije. Sudjeluje više tisuća ljudi.
Opširnije

Znate li: 10 tajni medicinskih sestara i tehničara

Svaka profesija ima svoje tajne koje zna mali broj ljudi izvan njihovog kruga. Iako vole svoj posao te pomažu potrebitima u vremenima njihove najveće nevolje, brojne medicinske sestare i tehničari brižno čuvaju onu manje sjajnu stranu svoje profesije.
Opširnije

Čestitamo Međunarodni dan sestrinstva!

Čast nam je u povodu ovog važnog dana prenijeti pisma i poruke glavnih sestara hematoloških zavoda pri KB Merkur, KB Dubrava i KBC Zagreb. U nastavku pročitajte njihove poruke i pogledajte fotografije sestara i tehničara iz naših bolnica.
Opširnije

Zajednički apel za oboljele od mijeloma u BiH

Udruge Mijelom u BiH i Mijelom CRO uputile su zajednički apel Zavodu za zdravstveno osiguranje i reosiguranje Federacije BiH. Mole za hitno rješavanje problema dostupnosti i nabave talidomida, bortezomiba i lenalomida.
Opširnije

Članak u Slobodnoj Dalmaciji - Pacijenti s multiplim mijelomom i koronavirus

Opširnije

Pismo članovima i prijateljima: Zajedno smo uvijek, zajedno i danas

U povodu Međunarodnog dana multiplog mijeloma, koji se ove godine obilježava 27. ožujka, Vama i bližnjima želimo sve najbolje.
Opširnije

Jedno ime, više od 750 priča – ožujak je mjesec posvećen podizanju svijesti o multiplom mijelomu

Multipli mijelom rijetka je vrsta raka plazma stanica koji se najčešće javlja u koštanoj srži. Od multiplog mijeloma u Hrvatskoj je oboljelo više od 750 osoba, a danas se obilježava njihov dan.
Opširnije

COVID-19 i multipli mijelom: Što treba znati, i kako se zaštiti

Oboljeli od raka se općenito smatraju visokorizičnima zbog oslabljenog imunog sustava i liječenja poput transplantacije i kemoterapije te je razborito da se u vrijeme pandemije koronavirusa dodatno zaštite.
Opširnije

Ožujak je mjesec multiplog mijeloma. Život s mijelomom u vrijeme koronavirusa nova je stvarnost.

U trenutku kada nas sa svih strana bombardiraju novostima o COVID-19 virusu, želimo vam se obratiti i s vama podijeliti saznanja važna za oboljele i obitelji.
Opširnije

Oboljelima u RH dostupne iste terapije kao i u Europi

Edukacija o pravovremenoj dijagnostici je ključna kako bismo smanjili vremenski raspon od pojave vrlo neodređenih simptoma do potvrde bolesti, istaknula je prim.dr.sc. Sandra Bašić Kinda
Opširnije

S našeg subotnjeg susreta u Opatiji

Uključivanje pacijenta u odluke daje zadovoljstvo i sigurnost, a ako pacijent dobije podršku u segmentu života koji je njemu najvažniji, imat će dobru kvalitetu života i bolji ishod ukupnog liječenja, čuli smo od dr. Duške Petranović.
Opširnije

Ne propustite skup u Zagrebu, 29. listopada!

Program će biti usmjeren na mogućnosti i perspektivu liječenja multiplog mijeloma te izazove s kojima se suočavaju oboljeli. Želimo okupiti ključne predstavnike zdravstvenog sustava te pacijente i članove obitelji.
Opširnije

Dođite na susret u Opatiji, 26. listopada!

Čut ćete o novim lijekovima, iskustvima s liječenjem mijeloma, nuspojavama i važnosti kliničkih istraživanja. Razgovarat ćemo o tome kako poboljšati kvalitetu života oboljelih od ove rijetke bolesti.
Opširnije

Pripremamo susrete oboljelih i liječnika u Opatiji i Zagrebu

U Opatiji se nalazimo u subotu 26. listopada 2019., od 10.30 do 15.30 sati, u kongresnom centru hotela 4 opatijska cvijeta, dok se u Zagrebu susrećemo u utorak 29. listopada, na tamošnjem Medicinskom fakultetu.
Opširnije

Novosti sa susreta hematologa u Bostonu

Teme i informacije sa susreta u Bostonu ćemo također predstaviti na sljedeća dva susreta pacijenata i zdravstvenog osoblja, koje planiramo u Opatiji 26. listopada i u Zagrebu 29. listopada.
Opširnije

Susret pacijenata i doktora u Sarajevu

Na susretu će govoriti Ljiljana Pomer, predstavnica udruge MijelomCRO, dr. Radovan Saso iz bolnice Royal Marsden u Londonu, zatim doc. dr. Lejla Ibričević iz UKC Sarajevo i Nerma Mrđanović, predstavnica udruge Mijelom u BiH.
Opširnije

S godišnjeg skupa Global Myeloma Action Network

MijelomCRO je na susretu u Amsterdamu podijelila informacije o uvrštenju pametnih lijekova na osnovnu listu HZZO-a, što je dočekano s uzbuđenjem jer slični pomaci ove godine nisu zabilježeni u drugim zemaljama.
Opširnije

Kontroverze u liječenju multiplog mijeloma

COMy je platforma za razmjenu najnovijih, nerijetko kontroverznih informacija o liječenju multiplog mijeloma. Prevladavale su teme prehrane i fizičke aktivnosti, a raspravljalo se i o rezultatima kliničkih istraživanja.
Opširnije

Sudjelujemo na kongresu europskih hematologa

Voditeljica udruge Mira Armour će se, osim sudjelovanja u programu, do kraja kongresa sastati s većim brojem predstavnika udruga pacijenata, kako bi izmijenili najnovija postignuća vezana uz liječenje multiplog mijeloma
Opširnije

Završila je kampanja “1 ime, 750 priča”

Ukazali smo, među ostalim, na to da se pravodobnim postavljanjem dijagnoze i korištenjem novih lijekova može postići višegodišnje mirovanje bolesti i produžiti živote oboljelih.
Opširnije

Pametni lijekovi za mijelom ušli na listu HZZO-a!

Radi se o inovativnim lijekovima koji predstavljaju standard u liječenju multiplog mijeloma u Europi čime će se pridonijeti učinkovitijem te, u konačnici, financijski efikasnijem liječenju mijeloma u Hrvatskoj.
Opširnije