Preminula dr. sc. Mensura Dražić

S velikom tugom vam prenosimo vijest o smrti naše drage doktorice Mensure Dražić, idejne začetnice, utemeljiteljice i prve predsjednice Koalicije udruga u zdravstvu (2004.-2014.).
Opširnije

Otvoreno pismo oboljelih od multiplog mijeloma

U rujnu, mjesecu koji je širom svijeta posvećen podizanju svijesti o raku krvi, Udruga pacijenata MijelomCRO apelira na javnost i zdravstveni sustav da prepoznaju aktualni težak položaj oboljelih od multiplog mijeloma.
Opširnije

Susret hematologa u Beču 

Danas započinje najvažniji susret za sve liječnike koji se bave mijelomom, a koji svake dvije godine organizira Međunarodno društvo za mijelom (International Myeloma Society)
Opširnije

Udruga MijelomCRO uzima kratku ljetnu pauzu i poziva vas da se uključite u grupu 'Mijelom i ja'

Pridružite nam se u grupi 'Mijelom i ja' i podijelite svoj iskustva s mijelomom. Pružimo si podršku, budimo tu jedni za druge.
Opširnije

MijelomCRO priprema suradnju s Koordinacijom bolesnika i udruga bolesnika

Put liječenja multiplog mijeloma je dugotrajan, bolest se uvijek vrati, stoga cilj da se poboljša liječenje i kvaliteta života bolesnika želimo od srca podržati na sve načine na koje je to moguće.
Opširnije

Završio 12. KoHOM-ov kongres liječnika obiteljske medicine

Održavao se u Šibeniku od 20. do 23. lipnja pod nazivom „Izazovi obiteljske medicine u stoljeću“. Dr. med. Tamara Drča prezentirala je naš RAKK - Putokaz za ranu dijagnozu multiplog mijeloma namijenjen liječnicima obiteljske medicine.
Opširnije

S proljetnog sastanka Hrvatske kooperativne grupe za hematološke bolesti (KroHem)

Razmatrane su bitne teme iz područja hematologije – novosti, smjernice i preporuke u dijagnostici i liječenju hematoloških bolesnika, kao i iskustva s virusnom bolešću COVID-19.
Opširnije

Dostupne su snimke predavanja i simpozija održanih na kongresu COMy 2021

Kongres svake godine okuplja svijetski priznate stručnjake iz područja hematologije koji razmjenjuju iskustva i najnovije spoznaje u liječenju mijeloma. Snimke predavanja održanih na kongresu sada su dostupne online.
Opširnije

Sudjelujemo na međunarodnom kongresu COMy 2021

U petak 7. svibnja započeo je sedmi po redu međunarodni kongres COMy 2021 (Controversies in Multiple Myeloma, hrv. Kontroverze u multiplom mijelomu) koji se zbog pandemije i ove godine održava u  virtualnoj formi.
Opširnije

Počinje proljetni sastanak KroHem-a: Koje su novosti u području hematologije?

Danas počinje proljetni sastanak KroHem-a koji će se održavati virtualno do 8. svibnja. Razgovarat će se između ostalog o novostima, smjernicama i preporukama u dijagnostici i liječenju hematoloških bolesnika, kao i o iskustvu s virusnom bolešću COVID-19.
Opširnije

Poziv Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) za uključivanje u neintervencijsko ispitivanje o praćenju cjepiva protiv bolesti COVID-19

Ukoliko ste zainteresirani za sudjelovanje u ispitivanju, molimo vas da se obratite na email: [email protected]
Opširnije

Predstavljen putokaz za rano prepoznavanje multiplog mijeloma

Povodom obilježavanja mjeseca borbe protiv multiplog mijeloma objavili smo Putokaz za ranu dijagnozu multiplog mijeloma. Ove upute namijenjene su kao pomoć liječnicima obiteljske medicine u ranoj detekciji bolesti.
Opširnije

Povećane mogućnosti liječenja MM u Hrvatskoj

U Kliničkom bolničkom centru Split krajem veljače 2021. uspješno je obavljena prva transplantacija krvotvornih matičnih stanica. U kliničko-bolničkom centru planiraju imati 10-15 takvih zahvata godišnje.
Opširnije

HZJZ: Za hematološke bolesnike prioritetno cijepljenje

Za oboljele od mijeloma i drugih hematoloških bolesti odobreno je prioritetno cijepljenje protiv koronavirusa, potvrdio nam je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo g. Krunoslav Capak.
Opširnije

Pismo HZJZ-u: Oboljelima od mijeloma potreban je prioritetni status u cijepljenju

Svjesni teškog položaja oboljelih od multiplog mijeloma u okolnostima pandemije, obratili smo se HZJZ-u i zamolili za više informacija o prioritetnom statusu oboljelih u pogledu rasporeda i vrste cjepiva koje će dobiti protiv koronavirusa.
Opširnije

Članovima s područja Grada Zagreba: Javite nam se za cijepljenje

Želite li se cijepiti protiv COVID-19? Našim članovima, oboljelim od multiplog mijeloma koji žive na području Grada Zagreba: Javite nam se mailom ili telefonom do kraja dana u ponedjeljak 22.2.2021. (do 20 sati).
Opširnije

Međunarodni dan rijetkih bolesti 2021.

Multipli mijelom je rijetka bolest od koje u Hrvatskoj godišnje oboli oko 250 osoba. Svake godine 28. veljače, zajedno s još 300 milijuna oboljelih od rijetkih bolesti diljem svijeta, obilježavamo Međunarodni dan rijetkih bolesti.
Opširnije

Preporuke za cijepljenje protiv COVID-19

Hrvatsko hematološko društvo i Hrvatska kooperativna grupa za hematološke bolesti (KROHEM) izdali su preporuke o cijepljenju protiv koronavirusa za oboljele od hematoloških bolesti.
Opširnije

Pratite naš Youtube kanal i rubriku Publikacije

Pogledajte pisane i video materijale o raznim aspektima liječenja i života s multiplim mijelomom.
Opširnije

Ostanite aktivni i kod kuće

U vrijeme ograničenog kretanja zbog pandemije koronavirusa, kada uglavnom moramo ostati u svojim kućama i čuvati se od zaraze, ne smijemo zaboraviti na važnost tjelovježbe. Redovna tjelesna aktivnost doprinosi zdravlju i pozitivno utječe na raspoloženje.
Opširnije

POZIV ČLANOVIMA UDRUGE NA REGULIRANJE ČLANSKOG STATUSA

Poziv članovima udruge u povodu održavanja redovne Skupštine udruge 22.12.2020. Pročitajte više...
Opširnije

Registar oboljelih od multiplog mijeloma i bolesti plazma stanica pri KroHem-u

Uz hrvatski Registar za rak pri HZJZ, postoji i registar Hrvatske kooperativne grupe za hematološke bolesti – KroHem, u kojem se prikupljaju epidemiološki i drugi podaci o pacijentima s dijagnozom multiplog mijeloma, odnosno općenito s bolestima plazma stanica.
Opširnije

Život s rakom – vodič za bolesnike na temelju ESMO smjernica kliničke prakse

Vodič o životu s rakom je publikacija čija je svrha pružiti informacije o podršci u suočavanju s novom životnom stvarnošću osoba oboljelih od multiplog mijeloma, životu nakon osnovnog liječenja, preventivnoj skrbi i dugoročnom praćenju. Pomoći će vam i u planiranju vaše zdravstvene skrbi tijekom života s rakom.
Opširnije

Korak po korak, zajedno u borbi protiv raka

Udruga MijelomCRO pridružila se zahtjevu koji je nedavno upućen Vladi i Saboru, a kojim se apelira na što hitnije usvajanje Nacionalnog strateškog okvira protiv raka 2020-2030 (NSOPR). Izrađen još prije nekoliko godina, NSOPR je jedan od strateški najvažnijih dokumenata čijim bi se usvajanjem pokrenule potrebne reforme zdravstvenog sustava u cilju poboljšanja ishoda liječenja i skrbi o pacijentima.
Opširnije

Epidemiologija multiplog mijeloma u Hrvatskoj i važnost hrvatskog Registra za rak

Ako želimo mjeriti ishode lječenja multiplog mijeloma i drugih bolesti plazma stanica, i na tim podacima zasnivati planiranje liječenja u Hrvatskoj, potreban nam je kvalitetan Registar.
Opširnije

Održan virtualni sastanak na temu usavršavanja sustava rane dijagnoze multiplog mijeloma u Hrvatskoj

Zbog nespecifičnih simptoma i rijetkosti bolesti, multipli mijelom je teško dijagnosticirati, a kako pospješiti njegovu ranu dijagnostiku i približiti smjernice liječnicima opće prakse bila je tema šire rasprave.
Opširnije

Česti problemi i kako si pomoći: Bolesti bubrega, prehrana i opće zdravlje (3)

Kod multiplog mijeloma, normalne plazma stanice se transformiraju u tumorske mijelomske stanice, koje proizvode velike količine M proteina. Budući da kod oboljelih od mijeloma bubrezi filtriraju krv koja je opterećena velikom količinom M proteina, dolazi do njihovog oštećenja.
Opširnije

Česti problemi i kako si pomoći: Zdravlje kostiju (2)

Multipli mijelom je rak krvnih stanica, odnosno limfocita. Krvne stanice se stvaraju u koštanoj srži koja se nalazi unutar dugih kostiju vašeg tijela. S rastom mijelomskih stanica zamjenjuju se normalne stanice u koštanoj srži, a to donosi promjene u kostima.
Opširnije

Česti problemi i kako si pomoći: Nizak broj krvnih stanica (1)

Mijelomske stanice koje se nalaze u koštanoj srži dovode do smanjenja ukupnog broja krvnih stanica, uključujući crvene i bijele krvne stanice te krvne pločice.
Opširnije

Rezultati istraživanja kvalitete života oboljelih od mijeloma u Hrvatskoj

Kvaliteta života oboljelih je umjereno smanjena, a bolesnici nisu upućeni u svoju bolest, pokazali su rezultati istraživanja.
Opširnije