Predstavljen putokaz za rano prepoznavanje multiplog mijeloma

Povodom obilježavanja mjeseca borbe protiv multiplog mijeloma objavili smo Putokaz za ranu dijagnozu multiplog mijeloma. Ove upute namijenjene su kao pomoć liječnicima obiteljske medicine u ranoj detekciji bolesti.
Opširnije

Povećane mogućnosti liječenja MM u Hrvatskoj

U Kliničkom bolničkom centru Split krajem veljače 2021. uspješno je obavljena prva transplantacija krvotvornih matičnih stanica. U kliničko-bolničkom centru planiraju imati 10-15 takvih zahvata godišnje.
Opširnije

HZJZ: Za hematološke bolesnike prioritetno cijepljenje

Za oboljele od mijeloma i drugih hematoloških bolesti odobreno je prioritetno cijepljenje protiv koronavirusa, potvrdio nam je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo g. Krunoslav Capak.
Opširnije

Pismo HZJZ-u: Oboljelima od mijeloma potreban je prioritetni status u cijepljenju

Svjesni teškog položaja oboljelih od multiplog mijeloma u okolnostima pandemije, obratili smo se HZJZ-u i zamolili za više informacija o prioritetnom statusu oboljelih u pogledu rasporeda i vrste cjepiva koje će dobiti protiv koronavirusa.
Opširnije

Članovima s područja Grada Zagreba: Javite nam se za cijepljenje

Želite li se cijepiti protiv COVID-19? Našim članovima, oboljelim od multiplog mijeloma koji žive na području Grada Zagreba: Javite nam se mailom ili telefonom do kraja dana u ponedjeljak 22.2.2021. (do 20 sati).
Opširnije

Međunarodni dan rijetkih bolesti 2021.

Multipli mijelom je rijetka bolest od koje u Hrvatskoj godišnje oboli oko 250 osoba. Svake godine 28. veljače, zajedno s još 300 milijuna oboljelih od rijetkih bolesti diljem svijeta, obilježavamo Međunarodni dan rijetkih bolesti.
Opširnije

Preporuke za cijepljenje protiv COVID-19

Hrvatsko hematološko društvo i Hrvatska kooperativna grupa za hematološke bolesti (KROHEM) izdali su preporuke o cijepljenju protiv koronavirusa za oboljele od hematoloških bolesti.
Opširnije

Pratite naš Youtube kanal i rubriku Publikacije

Pogledajte pisane i video materijale o raznim aspektima liječenja i života s multiplim mijelomom.
Opširnije

Ostanite aktivni i kod kuće

U vrijeme ograničenog kretanja zbog pandemije koronavirusa, kada uglavnom moramo ostati u svojim kućama i čuvati se od zaraze, ne smijemo zaboraviti na važnost tjelovježbe. Redovna tjelesna aktivnost doprinosi zdravlju i pozitivno utječe na raspoloženje.
Opširnije

POZIV ČLANOVIMA UDRUGE NA REGULIRANJE ČLANSKOG STATUSA

Poziv članovima udruge u povodu održavanja redovne Skupštine udruge 22.12.2020. Pročitajte više...
Opširnije

Registar oboljelih od multiplog mijeloma i bolesti plazma stanica pri KroHem-u

Uz hrvatski Registar za rak pri HZJZ, postoji i registar Hrvatske kooperativne grupe za hematološke bolesti – KroHem, u kojem se prikupljaju epidemiološki i drugi podaci o pacijentima s dijagnozom multiplog mijeloma, odnosno općenito s bolestima plazma stanica.
Opširnije

Život s rakom – vodič za bolesnike na temelju ESMO smjernica kliničke prakse

Vodič o životu s rakom je publikacija čija je svrha pružiti informacije o podršci u suočavanju s novom životnom stvarnošću osoba oboljelih od multiplog mijeloma, životu nakon osnovnog liječenja, preventivnoj skrbi i dugoročnom praćenju. Pomoći će vam i u planiranju vaše zdravstvene skrbi tijekom života s rakom.
Opširnije

Korak po korak, zajedno u borbi protiv raka

Udruga MijelomCRO pridružila se zahtjevu koji je nedavno upućen Vladi i Saboru, a kojim se apelira na što hitnije usvajanje Nacionalnog strateškog okvira protiv raka 2020-2030 (NSOPR). Izrađen još prije nekoliko godina, NSOPR je jedan od strateški najvažnijih dokumenata čijim bi se usvajanjem pokrenule potrebne reforme zdravstvenog sustava u cilju poboljšanja ishoda liječenja i skrbi o pacijentima.
Opširnije

Epidemiologija multiplog mijeloma u Hrvatskoj i važnost hrvatskog Registra za rak

Ako želimo mjeriti ishode lječenja multiplog mijeloma i drugih bolesti plazma stanica, i na tim podacima zasnivati planiranje liječenja u Hrvatskoj, potreban nam je kvalitetan Registar.
Opširnije

Održan virtualni sastanak na temu usavršavanja sustava rane dijagnoze multiplog mijeloma u Hrvatskoj

Zbog nespecifičnih simptoma i rijetkosti bolesti, multipli mijelom je teško dijagnosticirati, a kako pospješiti njegovu ranu dijagnostiku i približiti smjernice liječnicima opće prakse bila je tema šire rasprave.
Opširnije

Česti problemi i kako si pomoći: Bolesti bubrega, prehrana i opće zdravlje (3)

Kod multiplog mijeloma, normalne plazma stanice se transformiraju u tumorske mijelomske stanice, koje proizvode velike količine M proteina. Budući da kod oboljelih od mijeloma bubrezi filtriraju krv koja je opterećena velikom količinom M proteina, dolazi do njihovog oštećenja.
Opširnije

Česti problemi i kako si pomoći: Zdravlje kostiju (2)

Multipli mijelom je rak krvnih stanica, odnosno limfocita. Krvne stanice se stvaraju u koštanoj srži koja se nalazi unutar dugih kostiju vašeg tijela. S rastom mijelomskih stanica zamjenjuju se normalne stanice u koštanoj srži, a to donosi promjene u kostima.
Opširnije

Česti problemi i kako si pomoći: Nizak broj krvnih stanica (1)

Mijelomske stanice koje se nalaze u koštanoj srži dovode do smanjenja ukupnog broja krvnih stanica, uključujući crvene i bijele krvne stanice te krvne pločice.
Opširnije

Rezultati istraživanja kvalitete života oboljelih od mijeloma u Hrvatskoj

Kvaliteta života oboljelih je umjereno smanjena, a bolesnici nisu upućeni u svoju bolest, pokazali su rezultati istraživanja.
Opširnije

Korisni video-savjeti: Život s mijelomom u doba pandemije

Na našem YouTube kanalu MijelomCRO pogledajte nekoliko kratkih, informativnih video-isječaka s prim. dr. Sandrom Bašić Kinda o mjerama zaštite i utjecaju COVID-19 na multipli mijelom.
Opširnije

Sudjelujemo na kongresu COMy koji se ove godine održava online

I ove godine sudjelujemo na kongresu COMy koji se u svom šestom izdanju u cijelosti odvija putem videokonferencije. Sudjeluje više tisuća ljudi.
Opširnije

Znate li: 10 tajni medicinskih sestara i tehničara

Svaka profesija ima svoje tajne koje zna mali broj ljudi izvan njihovog kruga. Iako vole svoj posao te pomažu potrebitima u vremenima njihove najveće nevolje, brojne medicinske sestare i tehničari brižno čuvaju onu manje sjajnu stranu svoje profesije.
Opširnije

Čestitamo Međunarodni dan sestrinstva!

Čast nam je u povodu ovog važnog dana prenijeti pisma i poruke glavnih sestara hematoloških zavoda pri KB Merkur, KB Dubrava i KBC Zagreb. U nastavku pročitajte njihove poruke i pogledajte fotografije sestara i tehničara iz naših bolnica.
Opširnije

Zajednički apel za oboljele od mijeloma u BiH

Udruge Mijelom u BiH i Mijelom CRO uputile su zajednički apel Zavodu za zdravstveno osiguranje i reosiguranje Federacije BiH. Mole za hitno rješavanje problema dostupnosti i nabave talidomida, bortezomiba i lenalomida.
Opširnije

Članak u Slobodnoj Dalmaciji - Pacijenti s multiplim mijelomom i koronavirus

Opširnije

Pismo članovima i prijateljima: Zajedno smo uvijek, zajedno i danas

U povodu Međunarodnog dana multiplog mijeloma, koji se ove godine obilježava 27. ožujka, Vama i bližnjima želimo sve najbolje.
Opširnije

Jedno ime, više od 750 priča – ožujak je mjesec posvećen podizanju svijesti o multiplom mijelomu

Multipli mijelom rijetka je vrsta raka plazma stanica koji se najčešće javlja u koštanoj srži. Od multiplog mijeloma u Hrvatskoj je oboljelo više od 750 osoba, a danas se obilježava njihov dan.
Opširnije

COVID-19 i multipli mijelom: Što treba znati, i kako se zaštiti

Oboljeli od raka se općenito smatraju visokorizičnima zbog oslabljenog imunog sustava i liječenja poput transplantacije i kemoterapije te je razborito da se u vrijeme pandemije koronavirusa dodatno zaštite.
Opširnije

Ožujak je mjesec multiplog mijeloma. Život s mijelomom u vrijeme koronavirusa nova je stvarnost.

U trenutku kada nas sa svih strana bombardiraju novostima o COVID-19 virusu, želimo vam se obratiti i s vama podijeliti saznanja važna za oboljele i obitelji.
Opširnije

Oboljelima u RH dostupne iste terapije kao i u Europi

Edukacija o pravovremenoj dijagnostici je ključna kako bismo smanjili vremenski raspon od pojave vrlo neodređenih simptoma do potvrde bolesti, istaknula je prim.dr.sc. Sandra Bašić Kinda
Opširnije