Javnozdravstvenom akcijom u centru Zagreba obilježili smo Međunarodni dan multiplog mijeloma

28. ožujka 2024. obilježili smo Međunarodni dan multiplog mijeloma. Ove godine, pod parolom „Pametni lijekovi za pametnu bolest“, poslali smo snažnu poruku o važnosti stavljanja novih, pametnih lijekova u prve linije liječenja.

U suradnji s Gradom Zagrebom, Gradskim uredom za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, organizirali smo javnozdravstvenu akciju s ciljem podizanja svijesti o multiplom mijelomu i važnosti rane dijagnoze te omogućavanju pravodobnog i kvalitetnog liječenja svim oboljelima. U centru Zagreba, na uglu Bogovićeve i Gajeve ulice, postavljen je informativni punkt na kojem su predstavnici udruge MijelomCRO upoznavali prolaznike s najčešćim simptomima, mogućnostima liječenja te životom s ovom opakom bolešću.

Osim slučajnih prolaznika, naš info punkt posjetilo je i mnogo naših članova, što nas je posebno razveselilo.

Istovremeno, studenti Medicinskog fakulteta u Zagrebu anketirali su prolaznike o njihovim zdravstvenim navikama te poznavanju multiplog mijeloma.

Odgovori dobiveni anketom omogućili su nam važan uvid u zdravstvene navike građana te njihovo poznavanje multiplog mijeloma. Saznali smo da preko 40% ispitanika ne odlazi na sistematske preglede, te da se njih više od 60% o bolestima uglavnom informira putem medija, odnosno na internetu.

Nadamo se da će naše aktivnosti i informacije koje pružamo putem interneta potaknuti građane da češće odlaze na sistematske preglede jer rana dijagnoza znači i bolju prognozu!

Istoga dana, na našem informativnom štandu podržali su nas i razni mediji, pa je tako direktorica udruge MijelomCRO Mira Armour gostovala na jutarnjem programu Radio Sljemena, a zatim je informativni punkt posjetila ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska. Našu akciju su popratile i Mreža TV te Hrvatska radiotelevizija (HRT), koje su snimile intervju s Mirom Armour, ali i oboljelima od multiplog mijeloma. U intervjuima je naglašena potreba za boljom dostupnošću tzv. pametnih lijekova, s kojima oboljeli od multiplog mijeloma imaju najbolje šanse za dužu remisiju uz bolju kvalitetu života.

Obilježavanje Dana multiplog mijeloma završili smo prikazivanjem dokumentarnog filma Moj mijelom: spremni na nove korake, na drugom programu Hrvatske radiotelevizije (HTV 2). Film donosi svjedočanstva oboljelih iz srednje Europe, a među njima i mlade obitelji Ivana i Jelene Pravice te Kristine Bonić iz Hrvatske. Nastao je u suradnji s nekoliko udruga pacijenata iz srednje Europe, s ciljem upoznavanja javnosti s multiplim mijelomom, izazovima koje donosi, ali i kako bi predstavio izvore podrške koji su dostupni oboljelima.

Ovim putem želimo izraziti našu zahvalnost Gradu Zagrebu, odnosno Gradskom uredu za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom na izrazitoj profesionalnosti, brzoj komunikaciji i spremnosti na podršku naše akcije. Veselimo se budućoj suradnji!

Puno hvala Međunarodnoj udruzi studenata medicine Hrvatska – CroMSIC i njihovim volonterkama koji su na ovaj važan dan svojim entuzijazmom i dobrom voljom uvelike pridonijeli našoj misiji.

Veliko hvala brojnim medijima koji su nam pomogli da naše poruke dopru do što većeg broja ljudi. Vaš interes nam je neizmjerno važan te ste ključan sudionik borbe za veća prava i podršku pacijenata.

Hvala i našim dragim sponzorima, tvrtkama Amgen, Jamnica, Johnson & Johnson, M.E.P. d.o.o., Takeda, i Ziman d.o.o., koji su kao i do sada bili spremni podržati rad naše Udruge.

 

Pogledajte izdvojene objave u medijima: