Putokaz za ranu dijagnozu multiplog mijeloma, 2021.

“Putokaz za ranu dijagnozu multiplog mijeloma“ pomoći će liječnicima obiteljske medicine pravovremeno prepoznati simptome bolesti. Otkrivanje bolesti u ranoj fazi pridonosi uspješnijem liječenju – svjetski podaci ukazuju kako su ishodi liječenja tijekom prve godine za 50 posto bolji ako dijagnozu utvrdi liječnik obiteljske medicine.

Od multiplog mijeloma, najčešćeg raka krvi uz limfom i leukemiju, u Hrvatskoj boluje oko 1000 ljudi. Iako nije izlječiv, zahvaljujući novim terapijskim mogućnostima multipli mijelom danas se sve uspješnije liječi, no ključno je na vrijeme prepoznati simptome bolesti, pri čemu važnu ulogu imaju liječnici obiteljske medicine kojima se pacijenti najčešće obrate za pomoć pri pojavi prvih simptoma.

Prema svjetskim podacima, ishodi prve godine liječenja bolji su za 50% ako je na mijelom posumnjao liječnik obiteljske medicine, nego ako se otkrije nakon dolaska na hitnu pomoć. No zbog svakodnevnosti simptoma koji prate multipli mijelom, poput bolova u leđima, infekcija ili anemija te činjenice da u Hrvatskoj od ove bolesti godišnje oboli više od 200 osoba, mnogi obiteljski liječnici nikada se nisu susreli s dijagnozom mijeloma.

Stoga je povodom obilježavanja Međunarodnog dana multiplog mijeloma, posljednjeg četvrtka u ožujku, predstavljen RAKKPutokaz za ranu dijagnozu multiplog mijeloma, nastao u suradnji Hrvatskog društva za hematologiju, Hrvatske kooperativne grupe za hematološke bolesti (KROHEM), Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) te Udruge za podršku oboljelima MijelomCRO.

Ove upute namijenjene su liječnicima obiteljske medicine te imaju za cilj pomoći u postavljanju rane dijagnoze multiplog mijeloma, omogućujući identificiranje oboljelih kroz nekoliko ključnih koraka. Konačnu dijagnozu postavlja hematolog provođenjem laboratorijskih pretraga, ispitivanjem koštane srži i dijagnostičkim snimanjima.

„Zbog svakodnevnosti simptoma koji prate multipli mijelom i činjenice da u Hrvatskoj od ove bolesti godišnje oboli više od 200 osoba, mnogi obiteljski liječnici nikada se nisu susreli s dijagnozom mijeloma pa će im ove smjernice dodatno skrenuti pažnju na naizgled nepovezane simptome koji mogu ukazivati na ovu rijetku bolest, kako bi pacijente po potrebi usmjerili na dodatne pretrage ili posjet hematologu“, istaknula je dr.med. Nataša Ban Toskić, predsjednica KoHOM-a.

Pravovremena dijagnoza bitno utječe na ishode liječenja i produljenje života, omogućujući primjenu optimalnih terapija, no sumnja na multipli mijelom često se pojavi tek nakon loma kostiju, učestalih infekcija ili oštećenja bubrega, kad je bolest već uznapredovala. Nekima je pak bolest otkrivena posve slučajno.

„Nažalost, mnogi pacijenti prolaze dugi put i obave niz pretraga prije nego stignu do hematologa i konačne dijagnoze i to je potrebno mijenjati. Oboljelima od multiplog mijeloma u Hrvatskoj su na raspolaganju nove generacije lijekova zahvaljujući kojima je udvostručena stopa petogodišnjeg preživljenja pa bi, uz pravovremeno postavljanje dijagnoze, multipli mijelom od teške zloćudne bolesti mogao postati kronična bolest poput dijabetesa, s kojom je moguće kvalitetno živjeti“, naglasila je prim.dr.sc. Sandra Bašić Kinda, voditeljica KROHEM-ove radne skupine za multipli mijelom te dodala kako su, unatoč dostupnosti inovativnih terapija, još uvijek vidljive razlike u mogućnostima liječenja ovisno o bolnici kojoj oboljeli pripada.

Zbog oslabljenog imunološkog sustava i sklonosti infekcijama, oboljeli od multiplog mijeloma jedna su od rizičnih skupina u uvjetima pandemije pa prof. Valković, dopredsjednik Hrvatskog društva za hematologiju, poručuje: “Svakako preporučujem cijepljenje u konzultaciji s hematologom, zbog veće zaštite. Ipak, i nakon cijepljenja potrebno je pridržavati se posebnih mjera sprječavanja infekcija“.

Osvrćući se na oboljele u uvjetima pandemije, direktorica Udruge za podršku oboljelima Mira Armour je zaključila: „Svaki posjet bolnici za oboljele predstavlja rizik od infekcije pa bi uporaba peroralne terapije, tamo gdje je to moguće, puno značila za pacijente koji terapiju primaju isključivo intravenozno, a time bi se dodatno rasteretio zdravstveni sustav. S druge strane, upravo zbog straha od moguće zaraze dio pacijenata ne odlazi redovito na kontrolne preglede što nikako nije dobro budući da odgađanjem mogu dodatno ugroziti svoje zdravlje.“

Kampanja je dobila svoj prostor ne samo u većim medijima, veći i na portalima koji su specijalizirani za zdravlje, liječničkim novinama, te na društvenim mrežama i u tiskanim izadnjima. Detaljniju listu medijskih objava donosimo u nastavku:

Ključ zdravlja (TV emisija) Multipli mijelom: što je i kako ga prepoznati
Svakodnevnica (TV emisija) Ožujak, mjesec borbe protiv multiplog mijeloma
Slobodna Dalmacija (intervju dr. Sandra Bašić Kinda) Multipli mijelom je bolest s tisuću lica
Telegram (intervju dr. Goran Rinčić) Iza umora i slabosti od kojih često patimo može se skrivati ozbiljna bolest
24sata (intervju dr. Sandra Bašić Kinda) Smrtnost od ovih bolesti veća je nego od infekcije Covid-19
Želim zdravlje Uz pravovremenu dijagnozu multipli mijelom može postati kronična bolest
Kreni Zdravo „Putokaz za ranu dijagnozu multiplog mijeloma“ – pravovremeno prepoznavanje bolesti
Gloria Rana dijagnoza – bolja prognoza! Znate li prepoznati najčešće simptome multiplog mijeloma
Večernji.hr Rijedak oblik raka krvi: Kako vaš obiteljski liječnik može prepoznati simptome multiplog mijeloma?
Totalinfo.hr MULTIPLI MIJELOM: Svaka 43 sata umire jedna osoba, a ne mora biti tako
Hrvatska protiv raka Većina liječnika teško će prepoznati ovaj rak krvi zbog običnih simptoma
Zdrave vijesti Znate li prepoznati simptome multiplog mijeloma?
KoHom A da nije multipli mijelom? Sedimentacija može ukazati na ovaj rijetki rak krvi
Mirovina Kako rano dijagnosticirati ovu tešku bolest koja pogađa 200 Hrvata svake godine?
Hina U mjesecu borbe protiv multiplog mijeloma predstavljen putokaz za ranu dijagnozu
Glas Istre U mjesecu borbe protiv multiplog mijeloma predstavljen putokaz za ranu dijagnozu
N1 Dijagnoza multiplog mijeloma u obiteljskoj medicini pospješuje liječenje
Politika Plus RAK KRVI: U mjesecu borbe protiv multiplog mijeloma predstavljen putokaz za ranu dijagnozu
Prigorski.hr U mjesecu borbe protiv multiplog mijeloma predstavljen putokaz za ranu dijagnozu
24sata Predstavljen putokaz koji može ranije dijagnosticirati rak krvi
Dalmatinski.hr Znate li prepoznati najčešće simptome multiplog mijeloma?
IN portal
Glas Slavonije MJESEC BORBE PROTIV MULTIPLOG MIJELOMA, RAKA KRVI Putokaz za ranu dijagnozu
Pliva Zdravlje Mjesec borbe protiv multiplog mijeloma
Nacionalni portal U mjesecu borbe protiv multiplog mijeloma predstavljen putokaz za ranu dijagnozu
Liječničke novine Putokaz za ranu dijagnozu multiplog mijeloma (str. 32-33, BR. 201, srpanj 2021.)
Novi list (tiskano izdanje) Svaka 43 sata od multiplog mijeloma premine jedna osoba
Doktor u kući (tiskano izdanje) Multipli mijelom: Iznimno je važno prepoznati ga na vrijeme
Hrvatska protiv raka (FB) https://www.facebook.com/hrvatskaprotivraka/posts/219749459937898
Želim zdravlje (FB) https://www.facebook.com/zelimzdravlje/posts/217574659875299
Savez za rijetke bolesti (FB) https://www.facebook.com/HrvatskiSavezZaRijetkeBolesti/posts/3617440171699603

 

Zahvaljujemo svim koji su podržali projekt, posebno sponzorima Amgen, Takeda, Janssen, International Myeloma Foundation – Global Myeloma Action Network, Sanofi, Nisa, MEP, Norvatis.