Tri ključna koraka za bolje ishode liječenja

Memorandum pacijenata o unapređenju zdravstvene skrbi za oboljele od multiplog mijeloma u Srednjoj Europi i Baltiku

Multipli mijelom, drugi najčešći tip raka krvi, brzo se razvija iz stanja s brzim smrtnim ishodom u kroničnu bolest. Iako još uvijek prvenstveno pogađa starije pacijente, zabrinjavajući trend pokazuje da se multipli mijelom sve češće javlja među mlađim odraslim osobama. Situacija postaje posebno kritična u Srednjoj i Istočnoj Europi te u Baltičkoj regiji (CEB), gdje incidencija multiplog mijeloma raste, a stope smrtnosti se pogoršavaju.

Ova bolest opterećuje simptomima više nego drugi oblici raka krvi te oni često dovode do značajnih komplikacija, morbiditeta i invaliditeta, ističući hitnost za poboljšanom dijagnozom, liječenjem i podrškom pacijentima. Kod zemalja CEB-a (u usporedbi sa Zapadnom Europom) značajno je dulje razdoblje od odobrenja Europske agencije za lijekove (EMA) do dostupnosti najboljih prepoznatih terapija, što je dodatno pogoršano kašnjenjem u dijagnostici i napretku u liječenju. Ti čimbenici čine multipli mijelom brzo rastućim izazovom za CEB regiju.

Udruge pacijenata u regiji stoga su udružile svoje snage kako bi poboljšale svijest o bolesti i uputile apel nacionalnim vladama, kao i europskim institucijama s molbom da poduzmu mjere i osiguraju jednako i kvalitetno liječenje i skrb za osobe oboljele od multiplog mijeloma. U težnji ka budućnosti u kojoj svaki pacijent u Europi ima ujednačen i pravovremen pristup optimalnom liječenju i skrbi, definirano je nekoliko koraka koji su ključni za bolje ishode liječenja. Koji su to koraci, provjerite u memorandumu.