MM – tri koraka za bolje ishode liječenja

Europsko istraživanje pokazalo: Hrvatska značajno kasni u liječenju multiplog mijeloma.

Niža ulaganja u zdravstvenu skrb, nedovoljna osviještenost u društvu kao i među liječnicima primarne zdravstvene zaštite te zakašnjelo uvođenje dijagnostičkih i terapijskih inovacija znatno doprinose produbljivanju razlika među europskim zemljama, zaključak je analitičara Economist Impacta koji su proveli prvo sveobuhvatno i neovisno istraživanje o multiplom mijelomu u srednjoj Europi i baltičkim zemljama. Vrijednost ovog istraživanja nije samo u tome što je utvrdilo izazove i nedostatke, već i ključne mogućnosti za napredak.

Prvo regionalno predstavljanje rezultata istraživanja za liječnike, udruge pacijenata i nosioce zdravstvenih politika održano je virtualno 21. svibnja 2024.

Povodom lokalnog predstavljanja rezultata istraživanja, udruga MijelomCRO organizirala je stručni skup pod nazivom „Multipli mijelom – tri koraka za bolje ishode liječenja” koji je uspješno održan 18. lipnja na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Veliku važnost imale su  priče naših članova koji su svojim iskustvima pomogli u razumijevanju puta oboljelih u Hrvatskoj, nakon čega je uslijedila panel rasprava zdravstvenih stručnjaka, vodstva udruge i drugih dionika. (Program stručnog skupa).

 

Istoga dana, udruga je poslala priopćenje za medije u kojem ističe kako Hrvatska značajno kasni u liječenju multiplog mijeloma. Također, uputila je apel Ministarstvu zdravstva s molbom da uključi pacijente u dijalog kako bi zajedno osigurali uvođenje provjerene europske prakse s ciljem unapređenja ishoda liječenja za oboljele od multiplog mijeloma.

U težnji ka budućnosti u kojoj svaki pacijent u Europi ima ujednačen i pravovremen pristup optimalnom liječenju i skrbi, udruge pacijenata u regiji sastavile su Memorandum koji definira nekoliko ključnih koraka za unapređenju zdravstvene skrbi za oboljele od multiplog mijeloma u Srednjoj Europi i Baltiku.

Video materijali

Za sve koji su propustili događaj ili se žele prisjetiti informacija sa skupa, dostupne su video snimke: