Zdravlje kostiju

Život s multiplim mijelomom mnogim pacijentima donosi bolove, umor te rizike od prijeloma kostiju i infekcija. Ovi problemi javljaju se kao direktna posljedica mijeloma, budući da on zahvaća kosti, utječe na krv i može oštetiti bubrege. Srećom, postoje načini za ublažavanje oštećenja i tegoba koje se javljaju uz multipli mijelom.

Važno je da redovito razgovarate sa svojim liječnicima i s njima podijelite svoje brige. Zajedno možete dogovoriti najbolji plan liječenja, a u najboljem slučaju i spriječiti razvoj ovih tegoba.

U drugom iz serije članaka o suportivnoj skrbi donosimo korisne informacije o zdravlju kostiju.

Zdravlje kostiju

Zašto multipli mijelom predstavlja rizik za vaše kosti? Postoji nekoliko razloga.

Multipli mijelom je rak krvnih stanica, odnosno limfocita. Krvne stanice se stvaraju u koštanoj srži – mekanom, spužvastom tkivu koje se nalazi unutar dugih kostiju vašeg tijela. S rastom mijelomskih stanica zamjenjuju se normalne stanice u koštanoj srži, a to donosi promjene u kostima.

Osim toga, mijelomske stanice pojačavaju aktivnost ostalih stanica koje razgrađuju kost (osteoklasti). Aktivnošću tih stanica nastaju male rupe u kostima, koje se nazivaju litičke lezije i koje oslabljuju kosti. Liječnici vide ove promjene na rendgenskim snimkama kostiju.

Oštećenja kostiju nastala zbog mijeloma može dovesti do otpuštanja kalcija u krvotok – to je stanje poznato kao hiperkalcemija i zahtjeva hitnu liječničku intervenciju. Naposljetku, oštećene kosti uzrokuju bol te dovode pacijente u rizik od prijeloma, kompresija kralježnične moždine te prijeloma kralješaka. Kod najvećeg broja pacijenata mijelom se dijagnosticira upravo nakon posjete liječniku zbog boli i nelagode uzrokovane oštećenjem kostiju, a nastale zbog mijeloma.

Većina pacijenata s mijelomom, njih oko 85%, ima problema sa zdravljem kostiju. Može li se spriječiti njihovo daljnje oštećivanje? Da, može se zaustaviti na nekoliko načina. Prvi korak je adekvatno liječenje mijeloma, kako bi se smanjio broj mijelomskih stanica u koštanoj srži. Nadalje, lijekovi koji se nazivaju bisfosfonati (npr. Zometa, Aredia) se mogu primijeniti kako bi se preveniralo oštećenje kostiju ili spriječilo pogoršanje postojećeg oštećenja. Bisfosfonati usporavaju razaranje kostiju tako što “koče” stanice koje razaraju kost. Time pomažu u smanjivanju boli te smanjuju rizik od prijeloma. Bisfosfonati se primjenjuju kao intravenska infuzija (i.v.) obično jednom mjesečno. Postoje i tablete bisfosfonata (npr. Bonefos) koje se najčešće prepisuju starijim pacijentima, a koje uzimaju dnevno.

Kod primjene svih ovih lijekova postoji mogućnost da razvijete nuspojave. Najozbiljnije stanje koje se može javiti je oštećenje čeljusne kosti, poznato kao osteonekroza čeljusti. To je veoma bolno stanje kod kojeg kost postaje lomljiva i vidljiva na površini desni. Na svu sreću, ova je nuspojava vrlo rijetka. Ipak, kako bi se smanjila mogućnost da se pojavi, napravite sve veće zahvate na zubima (poput vađenja korijena i zuba) prije nego što započnete s terapijom bisfosfonatima. Također, važno je napomenuti kako se osteonekroza čeljusti može spriječiti jedino dobrom higijenom usne šupljine, koja se sastoji i od uklanjanja zubnog kamenca. Ispiranje usne šupljine slanom vodom nakon pranja zubi je također nešto što je korisno za održavanje zdravlja zubi i desni.

Obavijestite svog zubara ako započnete s terapijom navedenim lijekovima. U održavanju dobrog zdravlja kostiju pomaže konzumacija hrane bogate kalcijem, poput sira, mahunarki i pojedinih vrsta ribe. Uz liječničku preporuku možete uzimati preparate kalcija i vitamina D, te vježbati s utezima (s oprezom i samo po preporuci fizijatra), što može pomoći u održavanju zdravlja kostiju.

Izvor informacija: Multiple Myeloma Research Foundation