Uloga prehrane u oboljelih od MM

Kakva bi trebala biti prehrana bolesnika sa multiplim mijelomom? Što su mikrobiom i mikrobiota te kakva je njihova uloga u održavanju zdravlja? To su pitanja koja bolesnici s multiplim mijelomom svakodnevno postavljaju.

Prehrambene potrebe osoba oboljelih od raka vrlo su različite te je od velike važnosti imati individualan pristup bolesniku, prije i za vrijeme liječenja.

Medicinska nutritivna terapija može pomoći oboljelima na više načina – kako bi se osjećali bolje, zadržali snagu i energiju, održali zdravu tjelesnu masu i nutritivni status, bolje podnijeli liječenje i nuspojave liječenja, smanjili rizik od infekcija u svrhu boljeg oporavka.

Rizik od infekcija i neutropenična dijeta

Osobe s neutropenijom pod povećanim su rizikom za infekcije iz nekoliko razloga. Prvenstveno zbog imunokompromitiranog imunološkog sustava ili načina liječenja kao što je kemoterapija ili imunosupresivna terapija nakon transplantacije.

Neutropenična dijeta primjenjuje se s namjerom redukcije unosa patogena putem hrane i pića kako bi se smanjila vjerojatnost infekcije, ali bez ograničenja koja bi dodatno narušila nutritivni status. Prehrana treba biti posebno prilagođena tako da se izbjegne unos bakterija i mikroorganizama prirodno prisutnih u određenoj hrani. Svježu, nepasteriziranu i nezapakiranu hranu poželjno je izbjegavati sve dok se stanje imunološkog sustava ne popravi ili ne završi terapija.

PREPORUKE

 • Izbjegavati konzumaciju nepasteriziranog mlijeka i mliječnih proizvoda, probiotika, nezapakiranih cjelovitih žitarica, klica, orašastih plodova i sjemenki, kao i sirovo ili dimljeno meso i ribu. 
 • Izbjegavati konzumaciju vodovodne vode i vode iz aparata za hlađenje.
 • Prilikom kupovine zapakirane hrane kupovati manja pakiranja kako bi se sadržaj pakiranja potrošio nakon otvaranja te je potrebno provjeriti datum isteka roka trajanja proizvoda i paziti da ambalaža bude neoštećena.
 • Prilikom kupovine voća i povrća pripaziti da ono nije oštećeno, uvenulo ili natučeno. Prije konzumacije potrebno ga je dobro oprati, najsigurnije je oguliti koru te ukloniti oštećene dijelove.
 • Sušeno voće može se konzumirati samo ukoliko je prethodno termički obrađeno.
 • Smanjiti unos citrusa, a izbjegavati grejpfrut radi interakcije s brojnim lijekovima. 
 • Hranu koja sadrži plijesni (npr. sir s plemenitim plijesnima) te nezapakiranu hranu, poput orašastih plodova i suhog voća, ne preporučuje se konzumirati. 
 • Svježe meso, ribu i perad pohraniti odvojeno od ostale svježe hrane. Prilikom termičke obrade nužno je obraditi hranu na adekvatnoj temperaturi od minimalno 75°C.
 • Voditi računa o higijeni ruku prije i nakon pripreme hrane, osobito kod pripreme svježeg mesa, peradi i ribe koje uvijek treba pripremati odvojeno od hrane koja se termički ne obrađuje. Razlog je potencijalna unakrsna kontaminacija koja je jedan od osnovnih uzroka trovanja hranom.
 • Zamrznutu hranu odmrzavati postupno u hladnjaku te ju ponovno ne zamrzavati. 
 • Održavati kuhinju i radne površine čistima, mijenjati redovito krpe i spužve te umjesto drvenog posuđa koristiti metalno i plastično.

Uloga dijetetičara

Dijetetičar može pomoći oboljelom savjetima kako prevladati gubitak apetita, mučninu i povraćanje, promjene okusa, suha usta, rane u ustima, zatvor ili proljev te s pacijentima riješiti neke općenite ili osobne prehrambene dileme. Neka od često postavljanih pitanja su:

 • da li konzumirati organsku ili konvencionalnu hranu,
 • da li šećer hrani rak,
 • da li je crveno meso kancerogeno,
 • povećava li beta karoten rizik oboljevanja,
 • pitanja vezana uz korištenje dodataka prehrani u kombinaciji s lijekovima

Meditersnka prehrana

Za mnoge namirnice, koje su česte u mediteranskoj prehrani, postoje dokazi da mogu imati protuupalna i/ili antitumorska svojstva, pa bi ih i bolesnici s multiplim mijelomom trebali uvrstiti u svoju prehranu. To su plava riba, maslinovo ulje, zeleno lisnato, gorkasto i zeljasto povrće, mahunarke, rajčica, češnjak, luk, voće (jabuke, agrumi, bobičasto i orašasto voće), biljni začini te integralna tjestenina i riža (od neoljuštenih zrna žitarica). Preporuča se pojesti jednu šaku orašastog voća te 3 do 5 obroka voća i povrća dnevno.

Mikrobiota i mikrobiom

U novije vrijeme sve češće čujemo za pojmove mikrobiota i mikrobiom. Mikrobiota su mikroorganizmi koji žive u našem organizmu, a mikrobiom su mikroorganizmi koji žive u našem crijevu (mikrobiom je dio mikrobiote). Za povećanje raznolikosti mikrobioma, preporuča se konzumacijua što većeg broja različitog voća i povrća.

Zaključak

Zdrave prehrambene te općenito životne navike, koje uključuju redovitu tjelesnu aktivnost i održavanje zdrave tjelesne mase, mogu pozitivno utjecati na cjelokupno zdravlje te pomažu da biste se osjećali bolje i energičnije. Tjelesna aktivnost treba biti u skladu s bolešću, naročito treba pripaziti kod pacijenata s koštanim oštećenjima. Također, treba piti puno vode, jer se pacijenti s multiplim mijelomom često susreću s lošim radom bubrega, a i neki od lijekova mogu poremetiti njihov rad.

 

Pogledajte snimke predavanja i panela na temu prehrane održanih u sklopu Susreta izvan bolnice u Zagrebu, 7. listopada 2023., u organizaciji udruge MijelomCRO.