Podrška obitelji

Oboljeli od multiplog mijeloma i članovi njihovih obitelji suočeni su s nizom problema. Samim time što se radi o rijetkoj bolesti, stavlja na teret dodatne nejsnoće. Put koji moramo proći da bi uopće postavili točnu dijagnozu nije nimalo lagan niti brz. Oboljeli se moraju suočiti s nizom pretraga, poteškoća unutar samog zdravstvenog sustava, a sve u cilju pronalaženja odgovora na stanje u kojima se nalaze. Tu naravno trebaju podršku jer nije lako snalaziti se sam u moru informacija.

Upravo je obitelj ta od koje oboljeli najviše očekuje.Zajedništvo je jako bitno. Od one prve vijesti o dijagnozi koja sve potrese pa do prilagođavanja životnih navika novonastaloj situaciji. S bolešću moramo naučiti živjeti, ponašati se, ne dopustiti da nas pokolebaju loše misli niti loš dan. Sjetimo se samo koliko smo veseli kad se nešto lijepo dogodi, koliko volimo podijeliti osmijeh s našim najmilijima u takvim situacijama. Međutim ponekat moramo podijeliti i suze, to nije nimalo lako jer time otkrivamo sebe, svoje slabosti. Ali pokazujemo koliko nam je stalo. Sama spoznaja da je netko tu za nas, netko tko dijeli i dobro i loše vrijedna je borbe za život.

Zajedničkim snagama, skupljanjem informacija te mijenjanjem životnih navika ne samo da pomažemo oboljelima već i sebi. Ako skupa upoznamo bolest, naučimo živjeti sa poteškoćama koje donosi, poboljšamo zdravstvenu skrb oboljelih, na putu smo prema kvalitetnijem zajedničkom životu.