Kako mi je rano otkriven multipli mijelom

Uporni bolovi u leđima

Rođen sam 1962. godine. Multipli mjelom mi je otkriven u prosincu 2018. godine. Početkom prosinca te godine, otišao sam svom obiteljskom liječniku radi bolova u leđima. Moj posao je zahtijevao da dugo sjedim. Liječnik me pregledao, poslušao pluća – sve je bilo u redu. Posumnjao je na reumu, išijas ili nešto slično. Prepisao mi ibuprofen* i neku mast, slično kao Voltaren, ali od toga ništa nije bilo bolje. Nakon 14 dana, ponovo sam došao na pregled zbog pojačanih bolova u leđima. Liječnik je odlučio poslati me na hitan prijem, gdje su mi izvadili krv i ustanovili snižene vrijednosti eritrocita, hemoglobina, trombocita. Poslali su me na snimanje leđa na RTG, pri čemu mi je otkrivena pukotinom na T7 kralješku. Doktorica se iznenadila i pitala me jesam li pao ili udario negdje, što sam ja negirao. Jedino što sam primijetio su bili pojačani bolovi kad bi uzeo nešto teže u ruke.

Nikola Popić

Nikola Popić

CT kralježnice postavio sumnju na multipli mijelom

Već tada kod doktorice se javila sumnja na nešto ozbiljnije, te me uputila na CT snimak kralježnice. Tu se na snimci dobro vidjela uzdužna pukotina na 7-om kralješku i javila se sumnja da se radi o multiplom mjelomu. Nakon punkcije koštane srži ustanovljeno je 53% plazma stanica u koštanoj srži. Hrvoje Holik, hematolog u bolnici u Slavonskom Brodu, potvrdio je da se radi o multiplom mijelomu i urigirao da terapija što prije počne. Terapija je počela 15. siječnja 2019., u kombinaciji bortezomiba i deksametazon u 4 ciklusa. Primao sam i još uvijek primam jednom mjesečno bisfosfonat Zometu za zaštitu kostiju. Prva transplantacija je bila u kolovozu 2019. Nakon 6 mjeseci pozvan sam na drugo presađivanje matičnih stanica u KBC Zagreb, iako su nalazi bili ok, po savjetu mog hematologa preporučili su drugu “tandem” transplantacju. Malo mi je bila mučnina, ali drugo je bilo ok.

Rani simptomi koji su ukazivali na opaku bolest

Kad razmislim, tek sada povezujem neke nagovještaje mijeloma. I prije dijagnoze mijeloma primijetio sam kako se brže umaram. Moje tegobe su počele s bolovima u leđima. Nikad prije nisam imao takve simptome, rijetko sam bio bolestan, a još manje u bolnici. Imao sam češće infekcije sinusa (iako sam i prije patio od kronične upale sinusa), probleme s nesaniranim zubima (češće upale) te problem češćeg mokrenja.

Šokiran dijagnozom bolesti za koju do tad nisam čuo, no danas sam ok

Nikola Popić sa suprugom

Nikola Popić sa suprugom

Najveći problem bio je šok koji sam doživio nakon dijagnoze bolesti. Nikad prije ozbiljnije bolestan, moj posao bio je stalno u pokretu (vozio sam po cijeloj Europi). Ne pušim, jako rijetko konzumiram alkohol, i odjednom mi otkriju takvu bolest, za koju do tada nisam niti čuo. Šokiralo me kad sam dobio dijagnozu: zloćudni karcinom koštane srži. To me u početku bolesti psihički dotuklo. Stalna razmišljanja što će biti sa mnom, koliko mi je još preostalo života. Tražio sam pomoć psihologa i psihijatra, tablete za smirenje. Kao vjernik tražio sam utjehu u vjeri i mislim da mi je vjera najviše pomogla (uz pomoć moje supruge). Tokom liječenja, što je vrijeme odmicalo, postao sam svjesniji što mi se događa i da nije baš sve tako crno, te sam se psihički uspio pribrati. Danas sam psihički (bez tableta), a nadam se i zdravstveno, sasvim ok.

Nikola Popić

*Ibuprofen – kod mijeloma se lijekovi za bolove kao što je ibuprofen ne preporucuju, budući da mogu oštetiti bubrege.