Međunarodni dan rijetkih bolesti 2021.

Bliži se Međunarodni dan rijetkih bolesti. Obilježavamo ga svake godine 28. veljače zajedno s još 300 milijuna oboljelih od rijetkih bolesti diljem svijeta. Mijelom je jedna od rijetkih bolesti od koje u prosjeku oboli 5-6 osoba na 10.000 ljudi. U Hrvatskoj godišnje oboli oko 250 ljudi.

Svake godine u tom posebno važnom mjesecu, Hrvatski savez za rijetke bolesti pokreće kampanju kojom nastoji senzibilizirati javnosti i podići svijest o rijetkim bolestima. Ove godine zbog koronavirusa, kampanja će se provditi online pod geslom #vidimte.

Oboljeli od rijetkih bolesti u našem društvu često su nevidljivi, stoga Savez u ovogdišnjoj kampanji fokus stavlja na život oboljelih i svakodnevne izazove s kojima se sureću zbog svoje rijetke bolesti te poziva društvo da ih “vidi”.

U sklopu kampanje Savez će svaki tjedan do kraja veljače objavljivati video-priče pojedinaca s različitim rijetkim bolestima. Pogledajte ih, podržite ih, lajkate ih na Facebook stranici Saveza.

Kao Udruga i članica Saveza želimo podržati kampanju te ćemo do kraja mjeseca objaviti nekoliko pojedinačnih priča o životu s mijelomom. Imat ćete prilike pročitati ih u našoj rubrici Iskustva.

Uključimo se zajedno u kampanju #vidimte i pomozimo da oboljeli od rijetkih bolesti postanu “vidljivi”.