Novi lijekovi

U liječenju multiplog mijeloma dostupno je nekoliko novih lijekova različitih mehanizama djelovanja.

Za uspješno liječenje multiplog mijeloma dosta protokola koriste kombinacije lijekova. Neke od kombinacija s najnovijim lijekovima su u završnim fazama kliničkih istraživanja. Više

Lijekovi iz skupine inhibitora proteasoma (najpoznatiji stari predstavnik je bortezomib) djeluju  inhibiranjem proteasoma, odnosno sustava unutar stanice koji razgrađuje bjelančevine kada više nisu potrebne. Tu skupinu predstavljaju lijekovi bortezomib, carfilzomib i  iksazomib.

Imunoterapijski lijekovi su lijekovi koji imunološkom sustavu pomažu prepoznati i uništiti tumorske stanice. Lijekovi iz te skupine su talidomid, lenalidomid i pomalidomid (imunomodulatori) te daratumumab, elotuzumab i isatuksimab (monoklonska protutijela).

U lipnju 2017. tvrtkama zastupnicima za Republiku Hrvatsku odbijeni su zahtjevi za uvrštavanje nekih od novih lijekova na pozitivnu listu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (izuzev elotuzumaba i isatuksimaba, za koje tada nije podnesen zahtjev). Rješenje možete pogledati ovdje.

Od ožujka 2018. neki lijekovi koji su se već prije koristili u RH, pomaknuti su u ranije linije liječenja, a pomalidomid je uvršten na pozitivnu listu lijekova.

U nastavku možete pročitati nešto više o svakom od lijekova, a za sve dodatne informacije i mogućnosti vašeg liječenja obratite se svom liječniku specijalisti koji vodi vaše liječenje.

Sve informacije smo preuzeli sa stranica Europske medicinske agencije i namijenjene su općem stanovništvu u sažetcima za javnost na www.ema.europa.eu

Bortezomib – nekoliko proizvođača. Lijek bortezomib pomaknut je u 1. liniju liječenja od 1.3.2018. Više o lijeku možete pročitati na stranicama udruge MijelomCRO pod Publikacije. Lijek je prvi put stavljen na EU tržište 2008 g. pod imenom Velcade®.

Thalidomide® Celgene (internacionalno nezaštićeno ime talidomid). Prvi imunomodulatorni lijek registriran u EU u 2008. U Republici Hrvatskoj nije na pozitivnoj listi lijekova HZZO. U liječenju se koristi generički lijek. Liječenje odobrava Bolničko povjerenstvo za lijekove.

Više o lijeku možete pročitati ovdje.

Revlimid® Celgene (internacionalno nezaštićeno ime lenalidomid). Riječ je o jednom od imunomodulatornih lijekova registriranih u EU u 2008. Lijek lenalidomid (Revlimid®) koristi se u 2. i 3. liniji liječenja, ali samo nakon korištenja bortezomiba, ako isti ne pokaže učinak ili prestane djelovati.

Liječenje odobrava Bolničko povjerenstvo za lijekove.

Koristi se oralno (kapsula):

 • samostalno,
 • u kombinaciji s deksametazonom i/ili drugim lijekovima.

Više o lijeku možete pročitati ovdje. Više o lijeku možete pročitati na stranicama udruge MijelomCRO pod Publikacije.

Imnovid® Celgene (internacionalno nezaštićeno ime pomalidomid)

Pomalidomid je u SAD registriran kao Pomalyst®), a u EU kao Imnovid® (registriran i u Republici Hrvatskoj) od 2013. Lijek pomalidomid (1. 3. 2018.) uvršten je na pozitivnu  listu lijekova za liječenje u trećoj i daljnjim linijama (za liječenje odraslih bolesnika s relapsnim ili refraktornim oblikom multiplog mijeloma koji su prije toga primili barem dvije linije liječenja, uključujući i lenalidomid i bortezomib, a kod kojih je bolest uznapredovala tijekom zadnje terapije. Liječenje odobrava Bolničko povjerenstvo za lijekove.

Koristi se oralno (kapsula):

 • u kombinaciji s deksametazonom.

Više o lijeku možete pročitati ovdje.

Kyprolis®  Amgen ( internacionalno nezaštićeno ime carfilzomib)

Kyprolis je u SAD registriran od 2012., a u EU od 2015. (što znači da je registriran i u Republici Hrvatskoj). Indiciran je za liječenje odraslih bolesnika s multiplim mijelomom koji su prethodno primili najmanje jednu terapiju. Nije na pozitivnoj listi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Koristi se kao prašak za pripremu otopine za infuziju za intravensku primjenu:

 • u kombinaciji s lenalidomidom i deksametazonom ili
 • u kombinaciji s deksametazonom.

Više o lijeku možete pročitati ovdje.

Ninlaro® Takeda  (internacionalno nezaštićeno ime ixazomib)

Ninlaro® je u SAD registriran od 2015., a EU od 2016. (što znači da je registriran i u Republici Hrvatskoj), ali nije na pozitivnoj listi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Koristi se oralno (kapsula):

 • u kombinaciji s lenalidomidom i deksametazonom.

Više o lijeku možete pročitati ovdje.

Darzalex® Janssen Cilag International NV (internacionalno nezaštićeno ime daratumumab)

Darzalex® je u SAD registriran je od 2015., a u EU od 2016. (što znači da je registriran i u Republici Hrvatskoj), ali nije na pozitivnoj listi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

DARZALEX se daje u obliku infuzije (ukapavanjem) u venu, ovisno o indikaciji:

 • kao monoterapija
 • u kombinaciji s lenalidomidom i deksametazonom, ili
 • u kombinaciji s bortezomibom i deksametazonom.

Više o lijeku možete pročitati ovdje.

Empliciti® Bristol-Myers Squibb (internacionalno nezaštićeno ime elotuzumab)

Empliciti® je u  SAD registriran je od 2015., a u EU od 2016. (što znači da je registriran i u Republici Hrvatskoj), ali nije na pozitivnoj listi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Koristi se kao prašak za pripremu otopine za infuziju (drip) u venu:

 • u kombinaciji s lenalidomidom i deksametazonom ili

Više o lijeku možete pročitati ovdje.

Pripremila Jesenka Burzić Varkašević, mag.pharm.

 1. 07. 2018.