Srećom, na hitnoj me je primio hematolog 

Oko Božića 2014. godine počela je bol u torakalnom dijelu kralježnice. Kako me nikad nisu boljela leđa, tako sam otišla kod liječnika obiteljske medicine koji je to liječio kao običnu križobolju, tabletama protiv bolova. No, usprkos tome mene je i dalje boljelo, danima sam pila tablete ali nije mi bilo nimalo bolje.

Uvijek sam bila aktivna, a sportom sam se bavila četiri puta tjedno. Zbog bolova sam se počela osjećati umorno. Odjednom sam se nakon posla morala odmarati, što prije nikad nisam radila. Apetit mi je oslabio, u kratkom roku izgubila sam 10 kilograma. Kako inače volim hranu, a tad sam nakon dva zalogaja gubila apetit, intuitivno sam osjetila da nešto nije uredu.

Ponovno sam otišla kod svog liječnika i zatražila da mi se napravi sistematski pregled. Nalaz krvne slike je pokazao da mi je hemoglobin nizak, a sedimentacija izrazito visoka. Liječnik me je potom poslao na ultrazvuk abdomena, jer je posumnjao na krvarenje zbog sniženog hemoglobina. Nalaz je bio uredan. Obavila sam i ginekološki pregled koji je također bio uredan. S obzirom na to da mi se stanje nije poboljšavalo liječnik me je poslao na hitnu, sa svim dotadašnjim nalazima. Imala sam sreće jer me je primio baš hematolog koji je odmah posumnjao na mijelom. Napravili su punkciju koštane srži i dodatne nalaze (laki lanci itd.). Osim umora u tom trenutku počela sam i loše  spavati i nikako se nisam mogla odmoriti.

Nalazi su potvrdili dijagnozu multiplog mijeloma. Sad je već travanj 2015. Otišla sam po drugo mišljenje. I tamo su mi potvrdili dijagnozu. Dva dana nakon tog pregleda počela sam s terapijom. Primala sam kemoterapiju tri mjeseca. Liječnici i sestre su bili susretljivi, a ja sam odlično podnosila terapiju. I ne samo to nego, što je najvažnije, dobro sam odreagirala na terapiju. Svi su nalazi bili dobri. Tada počinjemo s pripremom za transplantaciju krvotvornih matičnih stanica koju sam imala u listopadu 2015. U sterilnoj sobi sam bila tri tjedna. U to vrijeme i nakon toga sam se odmarala, gledala filmove koji me opuštaju i radila sve što me veseli. Nakon dva mjeseca od transplantacije radili su nalaze, a postavljalo se i pitanje druge transplantacije. Po riječima liječnika, većinom pacijenti prolaze dvije transplantacije, no kod mene se nisu odlučili za drugu. Čini mi se da se moj hematolog mučio donijeti takvu odluku, no s obzirom na to da su mi nalazi bili nevjerojatno dobri, ipak me poslao doma samo s terapijom lijekovima talidomidom i deksametazonom, a ne s preporukom za ponovnu transplantaciju.

Od tada sam u remisiji, a moji nalazi su dobri. U tijeku bolesti moji kralješci su se jako oštetili. Snizila sam se za 10 centimetara zbog čega sam morala na operaciju vertebroplastike. Vratila sam se na posao čim sam mogla iako se i dalje osjećam umornom i muči me kičma. Drukčije se oblačim i teže hodam, ali sam dobro.

Na poslu mi je dobro kao i kod kuće. Svi mi pomažu. Obitelj je preuzela kućanske poslove, a prijatelji su stalno uz mene. Zahvalna sam što imam takvu obitelj i tako divne prijatelje, koji su mi bili podrška u svemu. Nekih dana budem tužna, ali to je normalno i kad nemaš nikakve bolesti. I dalje sam ostala jaka osoba i pozitivna u svemu.

MF, ožujak 2019