Teško je dolaziti u dnevnu bolnicu, ali nužno

Molim vas, dajte nam najveću šansu da stvorimo antitijela protiv koronavirusa

Hematološki sam bolesnik. Moja bolest je ozbiljna i spada u rijetke. Ona je MULTIPLI MIJELOM, rak krvi. Odlazim na terapiju kako mi liječnik-specijalist naloži. Svaki tjedan, svaka dva tjedna ili jednom mjesečno. Broj odlazaka ovisi o količini zloćudnih plazmocitnih novotvorevina u krvi.

Na terapiju krećem rano ujutro, oko 6:15 sati. Pošto taksi-prijevozu nije dopušten ulazak do dnevnih ambulanti u KBC REBRO (Zelena zgrada), dio puta idem pješke, uz pomoć taksiste, jer sam teško pokretna. Na ulazu je trijažno mjesto za hematološke pacijente. Ako stignem ranije, čekam vani na hladnoći, bez mogućnosti da negdje sjednem. U zgradu nas puštaju tek u 7 sati. Na hematologiji odmah počinju upisi pacijenata za kontrolu, terapije ili vađenje krvi. Svi čekamo u predvorju hematologije, kod izlaza iz liftova. Uvijek ima dosta pacijenata i osoba u njihovoj pratnji, tako da se teško drži distanca, kako nalažu epidemiološke mjere. Sestra poziva pacijente prema redoslijedu dolaska, nakon čega ulazimo u veću čekaonicu, gdje čekamo na pregled ili primanje terapije. Terapija se prima nakon pregleda, ako hematolog to odobri. Na dobivanje terapije čekamo ispred odjela dnevne bolnice. Onda kad terapija za nekog pacijenta bude spremna i kad ima slobodnih kreveta, sestre pozivaju pacijenta. Budući da svaki bolesnik dobiva drugačiju terapiju, vrijeme ležanja svakog pacijenta je drugačije. Evo mog osobnog primjera. Kada sam primala lijek kroz venu, ležanje je trajalo i do 16-17 sati, a sada, kad lijek dobivam putem injekcije, gotova sam do 12-13 sati.

Sve ovo što sam opisala, nekad je jako teško iskustvo. Namučimo se i nagledamo svašta. Kao posljedica ove bolesti, kod svih bolesnika je bitno snižen imunitet. Gotovo svi patimo i od nekih popratnih posljedica i nuspojava (bolesti) koje multipli mijelom, nažalost, redovno nosi sa sobom. Neki su u opasnosti od zaraznih bolesti jer je imunosni sustav jako oslabljen. Neki se teško kreću zbog slomljenih ili oštećenih kostiju. Teško je dolaziti u dnevnu bolnicu, ali nužno. Teško je sve ovo, općenito.

Svaku kontrolu kod hematologa pacijenti čekaju sa strahom i iščekivanjem. Ali i s nadom da će biti barem isto ili bolje, privremeno ili dulje. Život s ovom bolešću je iznimno težak i zahtjevan. Ali – to uvijek želim naglasiti – uvelike nam ga olakšavaju naši liječnici-hematolozi i iznimno brižne sestre. Svima njima se i ovim putem puno, puno, zahvaljujem.

Ovom kratkom osobnom pričom pokušala sam približiti ono što svaki oboljeli od multiplog mijeloma prolazi, kako bi dobio svoju toliko iščekivanu terapiju, koja je ujedno i jako zahtjevna i puna rizika. I trebamo znati kako je ovo primanje terapije tijekom liječenja bolesti ili „održavanja“ kada bolest miruje tek jedan dio, jedna priča o životu, liječenju i nošenju s opakim multiplim mijelomom.

I na kraju, moja poruka, moje očekivanje: hematološki pacijenti kao ja, vrlo su visoka rizična skupina koja bi trebala imati kakvu-takvu prednost pred zdravim ljudima u pogledu dobivanja najefikasnijeg cjepiva protiv COVID-19. Naš imunosni sustav je oslabljen. Molim vas, dajte nam najveću šansu da stvorimo antitijela protiv koronavirusa.

Katarina M., hematološka pacijentica