Apel poslodavcima: omogućimo onkološkim bolesnicima rad od kuće

U uvjetima pogoršane epidemiološke situacije, udruga pacijenata MijelomCRO apelira na Hrvatsku udrugu poslodavaca (HUP) i udrugu Glas poduzetnika za razumijevanje položaja onkoloških bolesnika, posebno oboljelih od multiplog mijeloma (rak krvi) te, sukladno tome, omogućivanje rada od kuće.

Poštovani,

Ovime vam skrećemo pažnju na položaj oboljelih od multiplog mijeloma – rijetkog raka krvi, i općenito onkoloških bolesnika u procesu rada te molimo za razumijevanje i podršku.

Sigurni smo da će Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) i udruga Glas poduzetnika postupiti u sladu sa svojom odgovornom ulogom, u interesu obaju dionika – i poslodavaca i zaposlenika.

Molimo vodstvo HUP-a i Glasa poduzetnika, da podrži ovu zamolbu i prenese svojim članicama ovaj

APEL POSLODAVCIMA
„PODRŽITE NAŠ RAD“

  • Izađite u susret nama zaposlenicima – oboljelim od multiplog mijeloma, i općenito svim onkološkim pacijentima,
  • Omoguće nam rad od kuće, trajni ili periodični, i druge primjerene radne uvjete, u svim slučajevima kad nema posebne zapreke. To nam je presudno važno za kvalitetu života!

Ističemo dodatno kako se ovaj APEL treba sagledavati u svijetlu sve češće prakse rada kod kuće uslijed covida, kao i zalaganja društva za humanizaciju rada, sukladno Ciljevima održivog razvoja UN 2030 – COR broj 8 : DOSTOJANSTVEN RAD I EKONOMSKI RAST, koje vaša organizacija općenito promovira.

Multipli mijelom je rijedak i kompleksan rak krvi. Razvojem bolesti, posebno u uvjetima okašnjele dijagnoze, može doći do ozbiljnih oštećenja vitalnih organa, posebice kostiju (lomovi, deformacija kralježnjaka – drastično smanjenje visine) i bubrega (zatajenje). Uz sve ovo, izravnim napadom na imunološki sustav, mijelom drastično smanjuje sposobnosti obrane od infekcija (svih oblika) pa tako i od koronavirusa. I bez obzira na primljeno cjepivo protiv covida, oboljeli su permanentno ugroženi od zaraze, s moguće teškim posljedicama ili čak smrtnim ishodom.

No, iako je multipli mijelom zasad neizlječiva bolest, da se liječiti pa je i moguć povratak u normalan život, što uključuje i vraćanje na posao, na puno ili nepotpuno radno vrijeme. Velika je to sreća za oboljele i njihove obitelji, uz uvjet da se s time povezani rizici smanje na minimum.

Putovanje na posao i rad među ljudima, svakako spadaju u takve činitelje ugroze za osobe pogođene ovim rakom – što se i dogodilo u nekoliko prilika. Za sve to posložiti u uspješan sustav, potrebna je podrška sredine u kojoj ljudi žive, rade i djeluju.

***

U Hrvatskoj od multiplog mijeloma boluje oko 1200 ljudi, a godišnje se otkrije oko 300 novih slučajeva. Mada se ova bolest otkriva pretežno u starijoj životnoj dobi, 26% bolesnika su mlađi od 50 godina i radno sposobni. Zalaganjem za njihov boljitak, Udruga MijelomCRO djeluje već deset godina – okupljajući više stotina pacijenata, članova njihovih obitelji, liječnika i medicinskog osoblja, predstavnika zdravstvenih ustanova i institucija. Veselilo bi nas da se tom vrijednom poslu pridruži i vaša cijenjena organizacija.

Dobri primjeri poslodavaca

Našoj Udruzi poznati su neki pojedinačni dobri primjeri poslodavaca koji su podržali svoje zaposlenike, omogućili im nakon liječenja povratak na radna mjesta i našli načina za uspješan rad od kuće. Time su im olakšali život i omogućili da nastave raditi posao koji vole, da budu aktivni i vrijedni članovi društva.

***

Udruga MijelomCRO apelira na vas da poduprete ovo zalaganje, što će oboljeli zaposlenici iznimno pozitivno vrednovati!

Stojimo na raspolaganju. Više o nama i bolesti na www.mijelom.hr.

Zahvaljujemo na vremenu i pažnji.
Sa poštovanjem,

UDRUGA MIJELOMCRO
Zagreb, siječanj 2022.

Dragi naši oboljeli, ako trebate našu pomoć u tome da vam se omogući rad od kuće, slobodno nam se javite. Naš apel prema poslodavcima možete preuzeti u .pdf formatu na ovom LINKU. Nadamo se da će vam biti od koristi.