Obilježavamo Svjetski dan borbe protiv raka

Živimo u svijetu u kojem je još važno tko ste i gdje živite te o tome može ovisiti da li ćete živjeti ili umrijeti. To nije pravično. Moramo to promijeniti.

UICC Union of International Cancer Control

Ovogodišnji svjetski dan borbe protiv raka (World Cancer Day) vodi se pod sloganom #CloseTheCareGap. Na njihovoj službenoj Facebook stranici možete se uključiti u live prijenos događaja.

Svake godine 4. veljače obilježava se Svjetski dan borbe protiv raka. Rak je dio naše svakodnevice koji ne utječe samo na pojedince, utječe i na cijelu obitelj i okruženje. Teret bolesti nije samo emocionalan, već i financijski. Tako rak postaje društveni i ekonomski problem, te zbog visoke stope smrtnosti, borba protiv raka iziskuje širi društveni angažman. Upravo se obilježavanjem dana borbe protiv raka nastoji podići svijest o raku, te važnosti rane dijagnoze i liječenja.

U Hrvatskoj se godišnje dijagnosticira oko 25.0000 novih slučajeva raka, dok od posljedica bolesti premine njih oko 14.000. U 2020. godini najčešće je dijagnosticiran rak debelog crijeva, zatim rak pluća i rak dojke. Od multiplog mijeloma gotovo svaki dan oboli jedna osoba, a godišnje njih oko 300. U odnosu na EU prosjek, nalazimo se na 15. mjestu po ukupnoj incidenciji raka, te na visokom 5. mjestu po ukupnoj smrtnosti.* Razlozi za ovakvu poraznu statistiku su mnogostruki.

 

Izvor: Incidencija i mortalitet od raka u EU-27 zemljama za 2020. godinu

U Hrvatskoj je krajem 2020. godine usvojen Nacionalni strateški okvir protiv raka (NSOPR) koji bi trebao donijeti sveobuhvatne i temeljite promjene zdravstvenog sustava, u svrhu smanjenja pojavnosti raka, poboljšanja ishoda liječenja i kvalitete života oboljeli. U tijeku je i javnozdravstvena kampanja Vrijeme je koju su pokrenule udruge onkoloških bolesnika kako bi okupile sve najvažnije dionike zdravstvenog sustava, te ih potaknule i poduprle u provedbi NSOPR-a, na čiju provedbu se na žalost još uvijek čeka. #vrijeme je da popravimo statistiku, smanjimo razlike u kvaliteti liječenja i preživljenja. #CloseTheCareGap

Zbog učestale pojavnosti raka i visoke stope smrtnosti, rak se naziva epidemijom modernog doba. Nažalost, aktualna pandemija COVID-19 odrazila se na dijagnostiku malignih bolesti, koja je u pojedinim razdobljima bila obustavljena ili svedena na minimum. Posljedice će se odraziti na stopama incidencije i smrtnosti.

Jako je važno da društvo ne percipira rak kao stigmu i nešto što se događa drugima. On se može dogoditi svakome. Zbog nedovoljno znanja i straha od umiranja od raka, ljudi vrlo često izbjegavaju razgovor, odbijaju preventivne preglede, pa čak odgađaju liječenje nakon vidljivih zdravstvenih problema. Stoga je jako važno da se kontinuirano razvija svijest društva o malignim bolestima, podigne razina znanja, te potakne na usvajanje zdravog načina života (primjerenom prehranom, izbjegavanjem duhana i alkohola, redovitom tjelesnom aktivnošću i sl.) i pravovremeno obavljanje preventivnih pregleda. Ranim otkrivanjem, suvremenim i pravovremenim liječenjem stopa smrtnosti od raka može se smanjiti.

Kao udruga oboljelih nastojimo i kroz vlastite kampanje, kao što su Rana dijagnoza – bolja prognoza i RAKK – Putokaz za ranu dijagnozu multiplog mijeloma, učiniti sve da se poboljša ishod liječenja i kvaliteta života oboljelih od mijeloma. Ne postoje posebne preventivne mjere koje se odnose samo na mijelom, no rano prepoznavanje simptoma dokazano utječe na preživljavanje i kvalitetu.

Na kraju pozivamo sve da razvijaju svijest o malignim bolestima, prihvate je kao dio naše stvarnosti i otvoreno razgovaraju o raku. Ono što možemo je voditi brigu o svom zdravlju usvajanjem zdravih životnih navika i odazvati se preventivnim pregledima kako bi se (moguća) bolest što ranije otkrila i liječila.

* Incidencija i mortalitet od raka u EU-27 zemljama za 2020. godinu