Znate li: 10 tajni medicinskih sestara i tehničara

Svaka profesija ima svoje tajne koje zna mali broj ljudi izvan njihovog kruga. No, malo koja nosi sa sobom pažljiv rad i brigu o oboljelima. Iako vole svoj posao te pomažu potrebitima u vremenima njihove najveće nevolje, brojne medicinske sestare i tehničari brižno čuvaju onu manje sjajnu stranu svoje profesije.

Malo kad nisu strgani od posla

Bole ih stopala. Bili su u rotacijskim smjenama s velikim stresom i vrlo malo sna. Vjerojatno nisu imali uhodanu rutinu spavanja od adolescencije. I čini se da nikada ne idu kući! Bez obzira koliko ste umorni, medicinska sestra je vjerojatno umornija.

Dijeljenje tableta nije baš tako jednostavno

Kad vam ujutro medicinska sestra ostavi lijekove pored kreveta, možda ćete pomisliti da je jednostavno staviti tablete u male plastične šalice. Ali medicinska sestra koja ih je pripremala je također pripremila lijekove za desetine drugih pacijenata. Za svakog od njih je morala dvaput provjeriti naziv i svrhu, vrijeme kad ih smije dati, sve kontraindikacije i posebne doze. Možda je trebalo dodatno nabaviti lijek (ponekad iz ljekarne, a ponekad pozivima liječniku). Stoga budite strpljivi i zahvalni sljedeći put kada dobijete te tablete.

Medicinske sestre / tehničari ne slijede  slijepo pravila i naredbe

One nisu samo slijepi izvršioci naredbi liječnika. Nerijetko će baš medicinska sestra zbog iskustva i stručnosti spriječiti neku intervenciju, ako je sigurna da vam to nije u najboljem interesu, te o tome obavijestiti liječnika. Zapamtite, medicinske sestre provode puno više vremena s pacijentima nego što to  čine liječnici. I vidjeli su sve prije.

I oni se razbole

Iako to neće pokazati, provode sve svoje vrijeme oko vaših klica i podjednako su osjetljivi, ako ne i više, s obzirom na njihov raspored! Niti jedna medicinska sestra / tehničar neće dovesti pacijenta u opasnost kada je zarazna, ali puno medicinskih sestara obavlja svoj posao i kad se ne osjeća najbolje. Oni će se brinuti za vas čak i kad sami možda trebaju pomoć! Vrlo često zbog nedostatka kolegica rade posao za dvije ili više osoba te time narušavaju svoje zdravlje!

I oni imaju obitelji kojima su potrebni

Vaša bi medicinska sestra ili tehničar mogli imati bolesno dijete kod kuće ili bolesnog člana obitelji u bolnici. Ali vama će dati svoje vrijeme jer je njihov posao brinuti se za vas, čak i kad bi radije bili kući i brinuli se o nekom drugom – i vjerojatno bi željeli da to mogu raditi puno radno vrijeme, ali tu su za vas.

Tretiraju vas i vide kao osobu i s razumijevanjem

Niste samo dijagnoza ili spis s povijesti bolesti za medicinske sestre i tehničare. Često ih možete podsjećati na nekoga u svom životu – roditelja, dijete ili prijatelja. Čak i ako vi ili vaš slučaj nimalo ne nalikujete njihovom omiljenom ujaku Anti, često će ih osnažiti neka osobna veza ili će se poistovjetiti s nekim aspektom vas ili vašeg postupanja. Promatraju vas kao osobu, s puno razumijevanja i holistički se odnose prema svim vašim potrebama.

Oni se često i bore za vas, iako to ne znate

Nikad to nećete znati, jer se medicinske sestre i tehničari neće hvaliti takvim stvarima, ali medicinske sestre i tehničari neprestano kucaju na razna vrata za svoje pacijente. Ako se možda ne slažu s liječnikom ili vam žele ugoditi, učinit će sve što mogu kako bi ispravili stvari ili vam pomogli.

Medicinske sestre i tehničari nikada ne žele izgubiti pacijenta!

Kad stvari postanu zastrašujuće i krenu loše po vas, i medicinske sestre i tehničari se prestraše, kao i svaki čovjek. Možda to ne pokazuju – u stvari, djeluju poput elitnih časnika kako bi se učinkovito i savršeno kretali kroz postupke za spašavanje vašeg zdravlja i života, a za koje su obučeni da ih poduzimaju. Ali unutra, i oni panično padaju, i kad im uspije spasiti vas osjećaju olakšanje. Medicinske sestre nikada ne žele izgubiti pacijenta. Nikada.

Često posao odnose kući, i u mislima i u srcu

Jeste li ikad čuli da medicinska sestra obeća da će se moliti za vas ili vašu voljenu osobu? To nije prazna izjava. Kad su kod kuće vjerojatno povremeno pomisle na vas i pitaju se kako ste. Ako su dovoljno zabrinuti, vjerojatno će nazvati kolegicu da se raspitaju za vas.

Vrlo vjerojatno su imali težak dan

Ako se vaša medicinska sestra ili tehničar čini možda rastresenim, nije da on ili ona ne znaju što se događa s vama. Medicinske sestre i tehničari se bave mnogim pacijentima odjednom – a zbog prirode posla mnogi su od njih bolesni. Vaša je medicinska sestra ili tehničar možda tog dana izgubila pacijenta. Da, briga o pacijentima je njihov posao, ali i oni su ljudi, a pomaganje bolesnima iz dana u dan može uzeti svoj danak. Imajte i vi empatiju i znajte da vaša medicinska sestra ili tehničar radi najbolje što može.

(Izvor: https://www.medicinskasestra.eu/2020/03/02/top-10-tajni-medicinskih-sestara-tehnicara/#comment-51)

12. svibnja 2020.