HZJZ: Za hematološke bolesnike prioritetno cijepljenje

Odlične vijesti stigle su nam jučer iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo – za oboljele od mijeloma i drugih hematoloških bolesti odobreno je prioritetno cijepljenje protiv koronavirusa. Kako nam je potvrdio ravnatelj g. Krunoslav Capak, prioritetni status se odnosi na bolesnike koji se liječe od multiplog mijeloma i drugih oblika raka krvi, a HZJZ je o tome već obavijestio Ministarstvo zdravstva, ravnatelje županijskih zavoda za javno zdravstvo, KROHEM i Hrvatsko hematološko društvo.

Kako smo ranije objavili, prošlog smo se tjedna obratili HZJZ-u s molbom da se hematološkim bolesnicima osigura prednost u rasporedu cijepljenja, budući da su u pandemiji posebno ugroženi, a u slučaju zaraze imaju veći rizik od loših ishoda. U molbi su nas podržali i naši hematolozi, uputivši istoga dana dopis na tu temu.

Dopredsjednik Hrvatskog društva za hematologiju, prof. dr. sc. Toni Valković, istaknuo je kako je COVID-19 bolest koja je mnogo opasnija za hematološke bolesnike, nego li za ostalu zdravu populaciju. Zato je izuzetno važno da se sprovede cijepljenje protiv ove bolesti, ali u dogovoru s hematologom koji liječi bolesnika kako bi se što bolje odredio pravi trenutak za cijepljenje obzirom na ritam terapije kojom se liječe pacijenti s mijelomom.

Objasnio je da nakon cijepljenja, zbog oštećenog imuniteta, dio bolesnika s multiplim mijelomom neće razviti dovoljnu količinu zaštitnih protutijela protiv nekog uzročnika kao što će to biti slučaj u zdrave osobe, ali to nikako ne smije biti razlog da se cijepljenje ne izvrši ili odgodi jer je ponekad i manja količina stvorenih protutijela dovoljna da bolesnika zaštiti od teških oblika bolesti i smrti. Našim oboljelima poručuje: „Dakle, dragi bolesnici, svakako se cijepite kako vam preporučaju vaši hematolozi jer će to sigurno biti korisno za mnoge od vas. Međutim, i nakon cijepljenja stalno se treba pridržavati ostalih standardnih mjere sprečavanja infekcija obzirom da se ne zna kolika će biti zaštita protiv bolesti nakon primjene pojedinih cjepiva.“

Ovim putem svima im od srca zahvaljujemo, kao i HZJZ-u koji je prepoznao težak položaj hematoloških bolesnika.

4. ožujka 2021.