Oboljelima u RH dostupne iste terapije kao i u Europi

Pod nazivom „Uvjeti liječenja i perspektiva za oboljele od multiplog mijeloma“ jučer su na zagrebačkom Medicinskom fakultetu, u organizaciji Udruge za podršku oboljelima od multiplog mijeloma MijelomCRO, održana predavanja te panel rasprava gdje su iznesena najnovija saznanja o liječenju ove iznimno kompleksne bolesti te je ukazano na područja koja je, s ciljem postizanja boljih ishoda liječenja, nužno unaprjeđivati. Uz priznate hrvatske stručnjake hematologe te predstavnike zdravstvene administracije, događanju su prisustvovali i sami pacijenti koji su podijelili svoja osobna iskustva u borbi s multiplim mijelomom.

Iako neizlječiv, ovaj rijedak rak krvi, zahvaljujući novim terapijskim mogućnostima, danas se liječi sve uspješnije. Uvrštenjem novih inovativnih lijekova na listu HZZO-a, od lipnja ove godine, hrvatskim pacijentima oboljelima od multiplog mijeloma na raspolaganju su nove generacije lijekova, na što se osvrnula dr.med. Asja Prgin – Rogošić iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

No premda je u Hrvatskoj po pitanju dostupnosti lijekova za oboljele od multiplog mijeloma napravljen značajan iskorak, veliki problem u liječenju ove rijetke bolesti i dalje je prekasna dijagnoza, na koju liječnici posumnjaju tek nakon lomova kostiju, učestalih infekcija ili oštećenja bubrega. Rano prepoznavanje i dijagnosticiranje bolesti bitno utječe na produljuje života jer se na vrijeme mogu primijeniti optimalne terapije.

„Multipli mijelom je rijetka bolest od koje boluje tek jedan posto svih oboljelih od karcinoma te je bolest koja se teško dijagnosticira jer nema svoje specifične simptome. Liječnici obiteljske medicine najčešće su oni koji na temelju simptoma posumnjaju upravo na multpli mijelom. Nažalost, činjenica jest da mnogi pacijenti posjete brojne ordinacije i obave niz pretraga dok konačno ne dođu do hematologa koji potvrde da je riječ o multiplom mijelomu. Zbog toga je ključna edukacija o pravovremenoj dijagnostici kako bismo smanjili taj vremenski raspon od pojave vrlo neodređenih simptoma do potvrde bolesti“, istaknula je prim.dr.sc. Sandra Bašić Kinda, voditeljica KROHEM-ove radne skupine za multipli mijelom.

Na važnost dijagnostike ukazala je i doc.prim.dr.sc. Delfa Radić Krišto sa Zavoda za hematologiju Kliničke bolnice „Merkur” naglasivši da uz inovativne lijekove s ciljanim djelovanjem, multipli mijelom mogao bi od teške zloćudne bolesti postati kronična bolest poput dijabetesa, s kojom je moguće kvalitetno živjeti. Cilj liječenja je postići kompletnu remisiju s dugim odgovorom na terapiju te produljiti preživljenje oboljelih.

Uz pravovremenu dijagnostiku, boljim ishodima liječenja, značajno bi pridonio cjeloviti uvid u razvoj bolesti te sustavno praćenje oboljelih za što su nužni registri, istaknuo je dr.sc. Josip Batinić iz KBC-a Zagreb dok je dr.sc. Mario Šekerija iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo nadodao kako u Hrvatskoj, prema podacima Registra za rak, od multiplog mijeloma godišnje obolijeva oko 220 osoba, od čega nešto više muškaraca.

Na događanju je bilo riječi i o značaju kliničkih ispitivanja te specifičnostima njihove provedbe u Hrvatskoj, o čemu je govorio doc.prim.dr.sc. Dražen Pulanić s KBC-a Zagreb, istaknuvši kako se u Hrvatskoj trenutačno za multipli mijelom provodi tek jedno kliničko ispitivanje čime Hrvatska uvelike zaostaje za ostalim europskim zemljama. Kod bolesti kao što je multipli mijelom, koja se neminovno vraća nakon perioda mirovanja, često je kliničko istraživanje jedini način da se dobije najnoviji lijek koji bolest može dovesti u novi period mirovanja. U udruzi MijelomCRO dnevno komuniciraju s oboljelima i članovima njihovih obitelji, što je izuzetno važan korak u trenutku saznanja dijagnoze jer mnogi oboljeli o liječenju i tijeku bolesti nemaju nikakvih saznanja.

„Možemo biti zadovoljni što je u Hrvatskoj po pitanju liječenja multiplog mijeloma vidljiv veliki napredak. U suradnji s vodećim hrvatskim hematolozima te predstavnicima HZZO-o, postigli smo da se oboljeli u Hrvatskoj liječe jednako vrijednim terapijama kao i oni u zemljama Zapadne Europe i SAD-a. Kao Udruga koja pruža podršku oboljelima od multiplog mijeloma, svjesni smo da je u budućnosti ključno uspostaviti dijagnostičke centre kako bi se na jednom mjestu pružila kompletna i pravovremena dijagnostika. Uz razmjenu vrijednih iskustava, teorijskih i praktičnih znanja te dosad uloženih napora, kroz multidisciplinirani pristup u zdravstvenoj skrbi, za veliki broj oboljelih, utjecaj na kvalitetu života ove zloćudne bolesti, trebao bi biti minimalan“, zaključila je Mira Armour direktorica Udruge MijelomCRO.