Ožujak je mjesec multiplog mijeloma. Život s mijelomom u vrijeme koronavirusa nova je stvarnost.

Mjesec ožujak je važan za multipli mijelom. To je mjesec kada smo sa svijetom dijelili našu priču o ovom rijetkom raku krvi. U lipnju 2019. smo se veselili dolasku inovativnih lijekova na listu, lijekova koji su oboljelima i liječnicima konačno pružili suvremene uvjete liječenja multiplog mijeloma. Planirali smo se usmjeriti na ranu dijagnozu, budući da je rano otkrivanje mijeloma jedan od najvažnijih faktora za dulji život i bolju kvalitetu života. To će sada pričekati.

Plan nam je promijenila pandemija koronavirusa. Kina, odakle je ovaj virus krenuo, ima izreku: “Želimo vam da živite u neinteresantnim vremenima.” Ovo je naglo postalo neuobičajeno vrijeme.

Oboljelima od multiplog mijeloma je obrana od infekcija dio svakodnevice. U trenutku kada nas sa svih strana bombardiraju s novostima o COVID-19 virusu, želimo Vam prenijeti saznanja kako ih budemo dobivali, a sa svrhom da vam smanjimo stres i neizvjesnost.

Mijelom utječe na sposobnost našeg imunološkog sustava da se sam bori s infekcijama koje mogu biti uzrokovane bakterijama, virusima, gljivicama i drugim uzročnicima. Zbog toga oboljeli od mijeloma imaju povećan rizik od infekcija, čak i kada su u remisiji ili u stabilnom stanju. Ipak, učestalost infekcija će biti različita od pacijenta do pacijenta. Smatramo da je važno podijeliti s vama nekoliko savjeta o tome kako izbjeći zarazu, kako od virusa koji je ovih dana glavna tema medija, tako i od sličnih infekcija. 

Što je virus?

Viruse često definiramo kao čestice na granici između živog i neživog. Oni se mogu razmnožavati, ali ne samostalno. Za to im je potrebna živa stanica nekog drugog organizma kojeg virus tretira kao svog domaćina. Kad čuju riječ “virus”, ljudi većinom pomisle na uzročnike bolesti kao što su prehlada, gripa, vodene kozice, HIV i druge. Virusi mogu zahvatiti različite organske sustave u tijelu, uključujući dišni i probavni sustav.

Trebam li se brinuti zbog koronavirusa (COVID-19)?

Uslijed svih nedavnih izvještaja o koronavirusu (COVID-19), razumljivo je da se pacijenti s mijelomom mogu osjećati zabrinuto zbog potencijalnog rizika od infekcije. Nema još dovoljno saznanja o prirodi ovog virusa stoga je neophodno biti oprezan i pratiti savjete iz izvora koji su provjereni. COVID-19 je zarazna bolest uzrokovana novootkrivenim koronavirusom SARS CoV 2. Bolest se širi sa zaražene osobe na zdravu osobu.

Najčešći simptomi bolesti COVID-19 su:

 • Povišena tjelesna temperatura
 • Kašalj koji ne prestaje
 • Teško disanje
 • Grlobolja
 • Umor

Važno je naglasiti kako se ovi simptomi mogu javiti i kod zaraze uzrokovane drugim uzročnicima bolesti, stoga ukoliko imate neki od ovih simptoma nemojte odmah paničariti. Trenutne smjernice nalažu da ukoliko ste boravili u inozemstvu u posljednja dva tjedna ili bili u bliskom kontaktu sa oboljelim od COVID-19 virusa, a imate neke od ovih simptoma, javite se TELEFONSKI OBITELJSKOM LIJEČNIKU/DEŽURNOJ AMBULANTI U VAŠOJ BLIZINI, NIKAKO SAMOSTALNIM ODLASKOM U ZDRAVSTVENU USTANOVU!

Kako se mogu najbolje zaštititi od virusnih infekcija?

Oboljelima od mijeloma ponekad se pripisuju antivirusni lijekovi, pogotovo ako imaju povećani rizik od zaraza (primjerice, protiv herpes zostera … tijekom liječenja mijeloma, nakon velikih doza lijekova i presađivanja matičnih stanica). Trenutno ne postoji takav oblik terapije za COVID-19.

Ne postoji cjepivo protiv koronavirusa. Ono što svi možemo je smanjiti rizik od zaraze prilagodbom novoj situaciji i malim promjenama u ponašanju ne samo oboljelih već i cijele obitelji i svih oko oboljelih. 

Najbolji način zaštite u vrijeme epidemije je:

 • Održavati higijenu ruku – često prati ruke toplom vodom i sapunom; prati temeljito cijelu šaku ne manje od 20 sekundi.
 • Kašljati ili kihati u papirnatu maramicu koju nakon upotrebe treba baciti u koš za otpad i potom oprati ruke. Ako nemate maramicu prekrijte usta savinutim laktom, nikako šakom. 
 • Izbjegavati kontakt s ljudima koji imaju znakove ili simptome zaraze
 • Izbjegavati rukovanje
 • Izbjegavati dodirivanje očiju, nosa i usta
 • Održavati  higijenu prostora
 • Izbjegavati prostore gdje boravi veći broj ljudi

Istraživanja pokazuju da ovih nekoliko jednostavnih mjera pruža najbolju zaštitu od virusnih zaraza. 

Oboljelima se inače preporučuje i cijepljenje protiv gripe, kao i cijepljenje protiv pneumokoka. Za detaljnije informacije savjetujte se sa svojim obiteljskim liječnikom, vašim hematologom ili Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo. 

Hematološki odjeli u Hrvatskoj su promijenili uobičajene načine dolaska na odjele na terapije i kontrole kako bi smanjili rizik zaraze. Prije odlaska u bolnicu svakako prvo nazovite odjel. 

Ako imate specifičnih pitanja i bojazni zbog simptoma koji su vam se pojavili javite se svom obiteljskom liječniku ili nazovite 113 – novi pozivni centar za koronavirus. Ako imate simptome respiratorne bolesti (kašalj, povišena tjelesna temperatura, kratkoća daha, otežano disanje, grlobolja, slabost) TELEFONSKI KONTAKTIRAJTE obiteljskog liječnika.

Izvori:

Vlada Republike Hrvatske: Savjeti Ministarstva zdravstva

Koronavirus.hr: Službena stranica Vlade RH o koronavirusu

World Health Organization (WHO): Coronavirus 

Multiple Myeloma Research Foundation: COVID-19 and MM

MyelomaUK: Managing Winter Viruses