Poboljšanje kvalitete života kroz ostvarivanje socijalnih prava

Nakon druge transplantacije, u veljači 2020. godine, počeo sam s dvogodišnjom terapijom održavanja kod dr. Holika u Slavonskom Brodu. Terapija održavanja bila je kombinacija lijeka bortezomiba i deksametazona uz Aciklovir. U početku sam primao veću dozu bortezomiba (3 mg) i deksametazona (40 mg), jednom tjedno. Kasnije su doze smanjivane.

Održavanje je završilo u travnju 2022. godine. Nakon toga više ne uzimam ove lijekove, ali odlazim na redovnu kontrolu kod hematologa svaka 3-4 mjeseca s biokemijskim nalazima iz Slavonskog Broda i Osijeka. Pod kontrolom sam i kod neurokirurga, uz magnetsku rezonancu jednom godišnje. Šteta koja je nanesena bolešću (fraktura kralježnice T6), sada je pod kontrolom. Stanje se ne može vratiti na bolje, ali bitno je da je propadanje kralježnice zaustavljeno. Neurokirurg u Slavonskom Brodu mi je preporučio kontrolu na traumatologiji u KBC Sestre milosrdnice u Zagrebu, radi dobivanja njihovog mišljenja o stanju kralježnice. Također sam pod kontrolom otolaringologa (dva puta godišnje) radi polipa na sinusima. I to je relativno dobro. Uz to sam pod kontrolom kod urologa, jer je bolest naštetila i bubrezima. Ostao mi je povišen kreatinin u mokraći, ali za sada se ne povećava.

Zbog oštećenja kičme, zahtjevnosti liječenja i prirode posla nisam mogao raditi, te sam već 2020. godine podnio Zahtjev za ostvarivanje prava na doplatak za pomoć i njegu u Centar za socijalnu skrb (Slavonski Brod). Dodijeljen mi je treći stupanj invaliditeta, na osnovu čega sam ostvario pravo na mjesečni doplatak od 80 eura. Nakon toga sam u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (Slavonski Brod) podnio Zahtjev za utvrđivanje postotka invalildnosti i priznavanje prava na invalidsku mirovinu. Zahtjev je na vještačenju u Slavonskom Brodu odbijen, uz obrazloženje da oštećenja nisu toliko teška (čak mi nisu ni odredili postotak invalidnosti). Naravno, uz nadopunu medicinske dokumentacije, podnio sam Žalbu na drugostupanjsko tijelo u Zagrebu, gdje mi je utvrđen 100-postotni invaliditet. Temeljem toga, ostvario sam pravo na znak pristupačnosti (besplatno parkiranje), te oslobođenje od plaćanja godišnje naknade za upotrebu javnih cesta i oslobođenje plaćanja cestarina za upotrebu autocesta (naravno, samo u svrhu odlaska na liječenje).

Nakon toga sam dobio Rješenje od HZMO-a iz Zagreba o pravu na invalidsku mirovinu (potpuna nesposobnost), koju sam ostvario u kolovozu 2021. Kako je sve to trajalo dugo, cijelo to vrijeme sam bio na bolovanju. Od svibnja 2022. primam invalidsku mirovinu prema Zakonu o hrvatskim braniteljima (koja sada iznosi 475 eura), s obzirom na to da kod HZMO nisam imao pravo na naknadu zbog tjelesnog oštećenja, jer uzrok moje bolesti nije povreda na radu, nego bolest.

Početkom 2022. godine ponovo sam u Centru za socijalnu skrb (Slavonski Brod) pokrenuo postupak za ostvarivanje prava na osobnu invalidninu, odnosno priznavanje četvrtog stupanja invaliditeta, na temelju kojeg se ostvaruje pravo na osobnu invalidninu (232 eura). Vijeće vještaka u Slavonskom Brodu odbilo je moj Zahtjev i potvrdili su mi treći stupanj oštećenja. Naravno, ponovno sam podnio žalbu na Rješenje s vještačenja kod drugostupanjskog tijela u Zagrebu. U Slavonskom Brodu su me dva puta vještačili, drugi put radi njihove greške, jer su priloženi tuđi nalazi. To je trajalo dosta dugo i uz moje požurnice. U Zagrebu je to relativno brzo riješeno, poništavanjem Rješenja iz Slavonskog Broda i donošenjem novog Rješenja kojim mi se priznao četvrti stupanj invalidnosti, a time i pravo na osobnu invalidninu, uz zaostatke skoro godinu dana.

Samo da napomenem, sve išlo po zakonskoj proceduri. Niti sam urgirao bilo kojoj instituciji u Slavonskom Brodu ili Zagrebu kako da riješe moj slučaj, niti poznajem koga u tim institucijama. Samo uložene Žalbe i medicinska dokumentacija o mojem stanju.

Moje zdravstveno stanje je sada zadovoljavajuće. U kompletnoj sam remisiji i daj Bože da tako potraje što duže. Podsjećam oboljele koji imaju status hrvatskog branitelja, da imaju pravo podnijeti Zahtjev za boravak (20 dana) u Veteranskim centrima (u Hrvatskoj ih ima više). Ja sam nedavno bio sa suprugom u Lipiku i bilo je super – bazen, terapije, vježbe (naravno, koje smijete). Također, u Ministarstvu obrane i Zakladi hrvatskih branitelja možete podnijeti Zahtjev za jednokratnu pomoć (jedom godišnje, 350-400 eura).

Nikola Popić
18. lipnja 2023.

Pročitajte, informirajte se, saznajte više:
Kako mi je rano otkriven multipli mijelom – Nikolina priča o simptomima koji su ukazivali na opaku bolest i postavili ranu sumnju na mijelom
Socijalna prava oboljelih od rijetkih bolesti – koja su i kako ih ostvariti