Život s rakom – vodič za bolesnike na temelju ESMO smjernica kliničke prakse

Život s rakom jedinstveno je i kontinuirano iskustvo, različito za svaku osobu i njoj bliske ljude. Tijekom života s rakom, ključno je u najvećoj mogućoj mjeri vratiti važne aspekte svojeg života prije raka, i naći nove putove prema zadovoljavajućem životu u budućnosti.

Vodič za bolesnike o životu s rakom je publikacija čija svrha je pomoći vama i osobama kao što ste vi u ovom važnom razdoblju vašeg života. U vodiču možete naći informacije o podršci u suočavanju s novom životnom stvarnošću, životu nakon osnovnog liječenja, preventivnoj skrbi i dugoročnom praćenju. On će vam također pomoći u vođenju osobnog zdravstvenog kartona, odnosno planiranju svoje zdravstvene skrbi tijekom života s rakom. Vodič možete peuzeti OVDJE.

Vodič je rezultat zajedničkog rada Europskog društva za medicinsku onkologiju (European Society for Medical Oncology, ESMO) i Europske koalicije pacijenata oboljelih od raka (European Cancer Patient Coalition, ECPC), u suradnji s Međunarodnim društvom za psihoonkologiju (International Psycho-Oncology Society, IPOS).

O Europskom društvu za medicinsku onkologiju (ESMO)

Glavna misija ESMO-a je poboljšati kvalitetu liječenja raka – od prevencije i dijagnoze, pa sve do palijativne skrbi i praćenja pacijenata. Edukacija liječnika, pacijenata i šire javnosti o najboljim praksama i najnovijim dostignućima u onkologiji, kao i promicanje jednakog pristupa optimalnoj skrbi za sve pacijente.