Korak po korak, zajedno u borbi protiv raka

Udruga MijelomCRO pridružila se zahtjevu koji je nedavno upućen Vladi i Saboru, a kojim se apelira na što hitnije usvajanje Nacionalnog strateškog okvira protiv raka 2020-2030 (NSOPR). Izrađen još prije nekoliko godina, NSOPR je jedan od strateški najvažnijih dokumenata čijim bi se usvajanjem pokrenule potrebne reforme zdravstvenog sustava u cilju poboljšanja ishoda liječenja i skrbi o pacijentima.

Borba protiv raka jedan je od glavnih prioriteta Europske unije na području zdravstva. Europska komisija nedavno je lansirala petogodišnji plan „Europe’s Beating Cancer Plan“ koji podupire države članice Europske unije u poboljšanju kontrole i skrbi o raku kako bi se smanjila patnja uzrokovana ovom bolešću i kako bi Europa preuzela vodstvo u borbi protiv raka. Plan ima četiri temelja: prevenciju, ranu dijagnozu, kvalitetno liječenje i praćenje nakon liječenja.

U Hrvatskoj godišnje od raka oboli gotovo 25 tisuća građana, a premine njih čak 14 tisuća. S obzirom na učestalost pojave (incidencija) raka u društvu i visoku smrtnost (mortalitet), Hrvatskoj je neophodno što hitnije usvajanje strategije za borbu protiv raka. Jedino provedba sveobuhvatne strategije može smanjiti visoku smrtnost od raka, po kojoj je Hrvatska druga članica EU po broju umrlih te nažalost jedina članica EU koja još nema usvojenu nacionalnu strategiju protiv raka.

Kvalitetni podaci Registra za rak jedan su od preduvjeta za mjerenje ishoda liječenja, ali i planiranja zdravstvenog sustava. O epidemiologiji multiplog mijeloma u Hrvatskoj i važnosti hrvatskog Registra za rak pisali smo nedavno u članku na našem portalu, a detaljniji uvid u stanje registra dao nam je dr. Mario Šekerija, voditelj hrvatskog Registra za rak.

Slično kao plan Europske komisije, hrvatski NSOPR ima za cilj poboljšanje zdravlja građana tijekom cijeloga života, smanjenje pojavnosti i smrtnosti od raka te produljenje i povećanje kvalitete života oboljelih od raka u Republici Hrvatskoj na razinu zapadnoeuropskih zemalja.

Potpunom i ispravnom implementacijom strategije, godišnje bi se moglo spasiti više tisuća života, a u deset godina njih oko 110 tisuća.

Dokument u cijelosti možete pročitati OVDJE.