[VIDEO] Novosti u istraživanju mijeloma predstavljene na ASCO & EHA kongresima u lipnju 2023., osvrt na situaciju u Hrvatskoj

Kako najnovije spoznaje utječu na liječenje mijeloma, objasnio je svjetski stručnjak dr. Brian G. M. Durie na webinaru u kojem se naša Mira Armour osvrnula na novosti u liječenju iz perspektive oboljelih i njegovatelja. O toj temi, kao i o trenutnoj situaciji u Hrvatskoj po pitanju liječenja mijeloma, razgovarali smo i s prim. dr. Sandrom Bašić Kinda u premijernom izdanju naše Online ordinacije.

Napredak u liječenju bila je i jedna od tema rasprave u organizaciji Međunarodne zaklade za mijelom (IMF), u kojoj je sudjelovala i naša Mira Armour, direktorica hrvatske udruge MijelomCRO i članica Upravnog odbora Globalne akcijske mreže za mijelom (GMAN).

U razgovoru sa stručnim panelistima dr. Brianom G. M. Durieom, glavnim znanstvenim direktorom, predsjednikom upravnog odbora IMF-a i predsjednikom Internacionalne radne skupine za multipli mijelom (IMWG), i Jackom Aiellom, voditeljem grupe za podršku pacijentima u San Franciscu, a koji boluje od mijeloma već 28 godina, Mira je  iznijela perspektivu oboljelih iz Hrvatske i Europe.

Dr. Durie je posebnu pažnju posvetio rezultatima istraživanja s CAR-T staničnom terapijom i biospecifičnim lijekovima. Rezultati spomenutih terapija su jako ohrabrujući, s odgovorom od 60 do 90 posto, umjesto dosadašnjih 30 posto. Ove imunoterapije se uglavnom koriste u okviru kliničkih istraživanja u SAD-u, EU i u svijetu. Oboljeli imaju nevjerojatne ishode liječenja u slučajevima kada se mijelom vrati ili kod novodijagnosticiranih s visokorizičnim mijelomom. U Hrvatskoj, nažalost, već duže nemamo klinička istraživanja u mijelomu. Sve to znanje se mora još neko vrijeme konsolidirati, no očekivanja oboljelih su velika.

POGLEDAJTE SNIMKU WEBINARA (Video je na engleskom)

UPUTA za uključivanje prijevoda (titlova) na hrvatski: 1. KORAK: Kliknite na opciju Subtitles (ikona s dva slova CC). Ispod ikone CC pojavit će se crvena linija, što znači da su titlovi uključeni. 2. KORAK: Odaberite opciju Settings (ikona zupčanika) i kliknite na strelicu pored opcije Subtitles. Otvorit će vam se lista na kojoj trebate odabrati opciju Auto-translate i jezik Croatian).

Samo nekoliko dana nakon IMF-ovog webinara, u premijernom izdanju ONLINE ORDINACIJE, udruga MijelomCRO ogranizirala je Facebook Live (razgovor uživo), kako bi nove spoznaje približila oboljelima u Hrvatskoj i regiji. Mira Armour razgovarala je s prim. dr. Sandrom Bašić Kinda, hematologinjom na Klinici za internu medicinu KBC-a Zagreb i voditeljicom Radne grupe za multipli mijelom Hrvatske kooperativne grupe za hematološke bolesti (KroHem), o tome što nove spoznaje u istraživanju mijeloma znače za oboljele u Hrvatskoj te kakva je trenutna situacija kod nas po pitanju dijagnostike i liječenja mijeloma. Razgovaralo se i o dostupnim, potrebnim i nadolazećim terapijama. U drugom dijelu razgovora, dr. Kinda odgovarala je na pitanja sudionika vezano za liječenje, održavanje i kvalitetu života.

POGLEDAJTE SNIMKU RAZGOVORA