Predstavljen projekt uvođenja revolucionarne stanične terapije u liječenju leukemije

24. rujna 2024. u Klinici za dječje bolesti Zagreb, direktorica udruge MijelomCRO Mira Armour, sudjelovala je na konferenciji za medije povodom predstavljanja novog projekta uvođenja revolucionarne stanične terapije u liječenju leukemije u Hrvatskoj. Ovaj projekt, koji je pokrenula Zaklada Zora u suradnji s vodećim kliničkim ustanovama, poput KBC Sestre Milosrdnice, KBC Zagreb, Klinike za dječje bolesti Zagreb, KB Merkur, te Sveučilišnog kliničkog centra Ljubljana, predstavljao bi, ukoliko se prikupe potrebna sredstva, značajan iskorak u borbi protiv leukemije, limfoma i multiplog mijeloma.

Stanična terapija, koja se temelji na korištenju CAR-T limfocita, tumor infiltrirajućih limfocita (TIL), tumorskih vakcina i onkolitičkih virusa, otvara nove mogućnosti za liječenje pacijenata kod kojih standardni oblici terapija, poput kemoterapije, radioterapije i nekih oblika imunoterapija, nisu dali rezultate. Ova terapija je već pokazala iznimne rezultate u liječenju leukemije B-stanica i limfoma, te se očekuje da će značajno poboljšati ishode liječenja i u Hrvatskoj.

Konferenciju na kojoj su prisustvovali prof. dr. sc. Mladen Merćep, voditelj Zaklade Zora, dr. sc. Goran Roić, ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb, te dr. Barbara Dreta, specijalistica hematologije iz KBC-a Zagreb, podržali su i predstavnici pacijenata, uključujući Đanu Atanasovsku iz Zaklade Nora Šitum i našu Miru Armour iz udruge MijelomCRO. Uvođenje ove terapije značilo bi bržu dostupnost učinkovitih metoda liječenja novog mehanizma djelovanja i potencijalno spašavanje mnogih života.

Velik dio podrške koju MijelomCRO pruža oboljelima od multiplog mijeloma i AL amiloidoze, čini upravo borba za veću dostupnost lijekova koji su prošli faze testiranja te se koriste u zapadnim državama, za kojima Republika Hrvatska zaostaje. Sukladno tome, MijelomCRO podupire ovaj projekt te se zalaže za što bržu dostupnost navedenih inovativnih terapija u Hrvatskoj, koje ne samo da će biti dostupne po znatno nižoj cijeni nego i s kraćim vremenom čekanja, što će donijeti značajnu korist svim oboljelima od leukemije i drugih vrsta raka.