Dostupne su snimke predavanja i simpozija održanih na kongresu COMy 2021

Nedavno je održan 7. po redu kongres o kontroverzama u liječenju multiplog mijeloma – COMy 2021 (7.-9. svibnja 2021.) Kongres kao i svake godine okuplja svijetski priznate stručnjake iz područja hematologije koji razmjenjuju najnovije spoznaje o liječenju, kliničkim istraživanjima i kontroverzama u liječenju mijeloma. Veliki dio se odnosi i na iskustva u liječenju standardnim i dostupnim terapijama.

U tri dana programa održano je niz predavanja i stručnih simpozija, a snimke predavanja sada su dostupne online. Možete odabrati bilo koje predavanje s padajućeg izbornika u gornjem lijevom dijelu prozora. Provjerite program kongresa  kako bi lakše odabrali temu koja vas zanimana.

Video materijali su podjeljeni u dvije skupine: Znanstveni program i Stručni simpozij, a njihov redosljed isti je kao i na kongresu održanom uživo. Dostupno je 33 predavanja i 6 stručnih simpozija. Svi video materijali su na engleskom. Pregledati ih možete besplatno, a za pristup je potrebno upisati lozinku koja se nalazi na početku stranice s video materijalima (https://comylive.cme-congresses.com/on-demand/).

Istaknuli bi predavanje o prvoj liniji liječenja za oboljele mlađe životne dobi kod kojih je moguća autologna transplantacija matičnih stanica, koju je održao prof. Philippe Moreau (predavanje br. 6), te predavanje prof. Heinza Ludwiga, koji se osvrnuo na mijelom i cijepljenje protiv koronavirusa (predavanje br. 10).

Prof. dr. Heinz Ludwig voditelj bečkog Wilhelminen Cancer Research Institute-a, ustvrdio je kako su oboljeli od MM 7 puta više podložniji bakterijskoj i 10 puta više virusnoj infekciji nego obična populacija. Više od polovice svih upala odnosi se na respiratorne infekcije, tako da je iznimno važno zaštititi se od moguće bolesti.

Svim pacijentima od MGUS, SMM i MM je preporučeno cijepljenje (IMS, International Myeloma Society). Pacijenti bi po mogućnosti trebali biti cijepljeni za vrijeme remisije kao i prije početka terapije, prije skupljanja matičnih stanica, kao i nakon više od 3 mjeseca poslije transpatacije. Za vrijeme cijepljenja ne bi trebali biti pod terapijom (iznimka lenalidomid kod terapije održavanja).

Novija istraživanja pokazuju slabiji odgovor na cijepljenje kod oboljelih od MM, posebno u aktivnoj bolesti i za vrijeme jačih terapija. Kod pacijenata u remisiji i koji nisu na terapiji, imunološki odgovor organizma je kao i kod zdrave populacije. Preporučuje se kontrolirati imuno odgovor organizma, a u njegovom nedostatku strogo se pridržati mjera protiv zaraze.

Pročitajte i preporuke naših hematologa.