S proljetnog sastanka Hrvatske kooperativne grupe za hematološke bolesti (KroHem)

Proljetni sastanak Hrvatske kooperativne grupe za hematološke bolesti (KroHem) održao se virtualno od 6. do 8. svibnja. Razmatrane su bitne teme iz područja hematologije – novosti, smjernice i preporuke u dijagnostici i liječenju hematoloških bolesnika, kao i iskustva s virusnom bolešću COVID-19 koja je u proteklih 15 mjeseci obilježila zdravstvene sustave širom svijeta, pa tako i liječenje svih oblika raka krvi.

Hematologija je kompleksna grana interne medicine koja se bavi složenim bolestima krvi stoga je razmjena iskustava, novih spoznaja i postignuća među stručnjacima neizmjerno važna. Multipli mijelom kao jedna od hematoloških bolesti još je uvijek neizlječiv, no pomaci u liječenju su vidljivi. Svaka nova spoznaja i napredak u liječenju nas zanimaju, stoga nam je iznimno drago što je udruzi Mijelom CRO omogućeno da pratiti sastanke KroHema. Iz udruge Mijelom CRO sastanak je pratila Mira Armour.

Radna skupina za multipli mijelom koju vodi prim. dr. Sandra Bašić Kinda predstavila je nove smjernice za liječenje multiplog mijeloma, koje će nadamo se biti usvojene, o čemu ćemo vas obavijestiti. Jedan od problema je činjenica da je lijek lenalidomid prešao u generiku i time se daje na bolnički proračun. Još uvijek je prilično skup, stoga nas brine da će nekim pacijentima u manjim bolnicama možda biti uskraćen, stoga ćemo tražiti da se to regulira. Činjenica je da pacijenti koji se aktivno lijeće pokazuju veću skolonost infekcijama, a tako i zarazi od koronavirusa. Veća smrtnost od prosjeka stanovništva je zabilježena u mnogim studijama u svijetu.

Stručni simpoziji na kojem su predstavljeni rezultati istraživanja i novosti u liječenju su bili organizirani u suradnji s Hrvatskim društvom za hematologiju Hrvatskog liječničkog zbora.

U sklopu programa, Zaklada Hrvatske Kooperativne grupe za hematološke bolesti čiji predsjednik je prof. dr. sc. Damir Nemet dodijelila je godišnju nagradu timu prof. dr. sc. Igora Aurera za rad u liječenju CAR T stanica za samo određene hematološke dijagnoze (https://www.kbc-zagreb.hr/lijecenje-autolognim-car-t-stanicama.aspx) za izvrsnost i znanstvena i stručna postignuća u području hematologije u 2020. godini. CAR T još nije dostupan u liječenju multiplog mijeloma u Hrvatskoj. Cilj Zaklade je unapređenje stručnog i znanstvenog rada liječnika i drugih stručnjaka u području dijagnostike i liječenja hematoloških bolesti, te poticanje bazičnih i kliničkih istraživanja u području hematologije.