Fizička aktivnost, a pogotovo vježbe disanja i to na svježem zraku, to je moja udarna terapija

Odlazak u penziju obećavao mi je mirne dane u pozitivnom okruženju, ali… Nažalost, 2018. dijagnosticiran mi je multipli mijelom i od tada počinje nova faza mog života.

Možda je u mom slučaju bila olakšavajuća okolnost to što mi je supruga ljekar, i još k tome veliki borac, pa su mnoge stvari išle lakše. Svjestan sam svoje bolesti, ali joj ne dozvoljavam da vlada sa mnom, ja sam jači od nje! Tako se ponašam i prije i danas.

Prošao sam razne protokole, a moram i ovdje kazati da imam i izvanrednu podršku klinike za hematologiju UKC RS i moje doktorice Danijele Mandić. Onda peh, u novembru 2020. zakačio sam koronu čije posljedice i danas itekako osjećam.

Do te nesretne korone sve sam terapije podnosio lako, ali od tada imam velikih problema sa neuropatijom. Upravo zato pojačao sam fizičku aktivnost, a pogotovo vježbe disanja i to na svježem zraku, što smatram udarnom terapijom. Redovno vozim bicikl, svaki dan, a kad vrijeme dozvoli krećem u šumu, hodam po 4 do 5 kilometara, berem gljive. Kontrolni nalazi su mi uredni…

 

Dakle, rezime svega: pozitivne misli, vježbe disanja, fizička aktivnost, kvalitetna druženja, dobra prehrana.

A što se tiče mojih hobija i uživanja u životu, kad ste me neki dan već o tome pitali, vjerujte na riječ, toga ima toliko da bih radije izbjegao pisati o tome, jer bi prilog bio predug. Od mog posla u pozorištu (scenografije) i nezaboravnih trenutaka rada na predstavama sa velikanima glumišta, pa 50-ak godina aktivnog ribarenja po cijeloj ex YU, višemjesečnih putešestvija po svijetu, do inspirativnih boravaka u čistoj prirodi u svojoj vikendici, sakupljanju biljaka i gljiva, uživanja u pripremi istih u uvijek dobrom društvu…

Želim proživjeti svoj život ne samo po duljini, već i po širini, kaže jedna mudra izreka, kojoj se priklanjam. Nastavljam živjeti punoćom koja je moguća. Sretno svima.

Vojo, Banja Luka

 

PREUZMITE novo izdanje knjige MULTIPLI MIJELOM: Tjelesna aktivnost i sport. Pronađite i odaberite tjelovježbe i aktivnosti koje su za vas najprikladnije. Pristupite im oprezno i promišljeno, pod nadzorom i uz savjete stručnjaka.