Gradovi diljem Hrvatske zasjali bordo bojom i odaslali važnu poruku

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana multiplog mijeloma, gradovi diljem Hrvatske jučer su zasjali u bordo boji, boji koja simbolizira borbu protiv ove opake bolesti običnih simptoma. Čak 15 gradova – Zagreb, Varaždin, Križevci, Požega, Vukovar, Slavonski Brod, Sveta Nedelja, Oroslavje, Zadar, Vodice, Trilj, Rijeka, Pula, Medulin i Premantura, u večernjim satima osvijetlili su simbole svoga grada i time iskazali podršku oboljelima, njihovim obiteljima, prijateljima, te svima koji sudjeluju u procesu liječenju.

Danas je, više nego ikada, potrebno osvijestiti važnost ranog prepoznavanja multiplog mijeloma jer pravovremenom dijagnozom oboljelima se osigurava duži i kvalitetniji život. Svjetsko iskustvo pokazuje da su ishodi liječenja čak 50 posto uspješniji ako se dijagnoza postavi na vrijeme.

Budući da dijagnozu multiplog mijeloma godišnje dobije 330 osoba, mnogi liječnici obiteljske medicine nikada se nisu susreli ili se vrlo rijetko susretnu s dijagnozom mijeloma. Gotovo svakodnevne simptome koji prate ovu tešku i neizlječivu bolest, poput umora, bolova u leđima, infekcije ili anemije katkad je teško odmah prepoznati i povezati u jednu dijagnozu.

S multiplim mijelomom, koji je uz leukemiju i limfom najčešći oblik raka krvi, u Hrvatskoj se bori preko 1300 osoba uglavnom starije životne dobi, no najmlađoj osobi u RH dijagnosticiran je sa samo 24 godine.

Veliko hvala svim gradovima što su podržali našu borbu i nesebično se uključili u kampanju s ciljem dizanja svijesti o važnosti rane dijagnoze. Zajedno možemo više!

01. travnja 2022.