Održan važan sastanak o suradnji Ministarstva zdravstva i udruge MijelomCRO  

U ponedjeljak, 3. travnja 2023., održan je važan sastanak u Ministarstvu zdravstva, kojom prilikom je udruga MijelomCRO održala prezentaciju programa RANA DIJAGNOZA – BOLJA PROGNOZA, nakon čega se i raspravilo o razvoju tog programa u 2023/25 – narednim akcijama, o preprekama i izazovima koje treba savladati. Poziv da predstavimo Samostalni program rane dijagnoze i liječenja raka krvi multipli mijelom, kojeg udruga provodi u suradnji s profesionalnim udruženjima hematologa i liječnika obiteljske medicine kao svoj trajni strateški program od ljeta 2020., dobili smo u veljači o.g.

Zašto je to toliko značajno?

Program MijelomCRO o ranoj dijagnozi multiplog mijeloma (MM) zapažen je kao jedinstven i prvi u Hrvatskoj kojeg samostalno provodi jedna udruga u području zdravstva. Program se može smatrati dodatnim, uz poznate Nacionalne preventivne programe. Na iskustvima naše metodologije, ciljeva i rezultata, moguće je pokretati slične programe i u drugim udrugama.

Nacionalni preventivni programi u Republici Hrvatskoj u 2023.

 • Nacionalni program ranog otkrivanje raka dojke
 • Nacionalni program ranog otkrivanje raka debelog crijeva
 • Nacionalni program ranog otkrivanje raka vrata maternice
 • Nacionalni program za probir i rano otkrivanje raka pluća 2019. – 2023.
 • Nacrt Nacionalnog programa ranog otkrivanja melanoma
 • Nacrt programa oportunističkog probira raka debelog i završnog crijeva visokorizičnih pacijenata u ordinacijama obiteljske medicine

Naglasci – poruke sa sastanka

 • Oboljelih je danas u RH 1330, a dijagnosticira se 330 novih slučajeva na godinu. Prije 15-ak godina novih dijagnoza bilo je 250, a oboljelih 750, što pokazuje da se MM sve uspješnije dijagnosticira i preživljenje je osjetno dulje.
 • Procjena je da je pozitivnom iskoraku pridonijelo posebno: dostupnost novih lijekova, stručni rad medicinskog osoblja, ranija dijagnoza i jačanje svjesnosti o multiplom mijelomu, za što se Udruga intenzivno zalaže 10-ak godina (godišnja kampanja u ožujku – Mjesecu svjesnosti o multiplom mijelomu)
 • Više od 1000 liječnika obiteljske medicine upoznato je u razdoblju 2020.-2023. sa značajkama rijetke kompleksne bolesti MM i postupnikom za ranu dijagnozu RAKK (sačinjen 2021. u okviru ovog programa), da bi u svojim ordinacijama čim prije posumnjali i rekli si: „Da li se ovdje možda radi o multiplom mijelomu?!“.
 • U zadnje vrijeme zabilježen je osjetan rast dijagnostičkih postupaka i pregleda koje pokreću liječnici obiteljske medicine. Broj postupka elektroforeze raste 30% svake godine, u čemu je Hrvatska prva u regiji i šire.
 • Suradnja s profesionalnim društvima KroHem (Hrvatske kooperativne grupe za hematološke bolesti), Hrvatskim društvom za hematologiju (pri Hrvatskom liječničkom zboru) i KoHOM (Koordinacija hrvatske obiteljske medicine) u ovom projektu je bila iznimna i presudna.
 • Naš program i postupnik je proslijeđen udruzi Mijelom u BiH. Udruga MijelomCRO surađuje s udrugom i oboljelima u BiH od 2015. godine.

Što bi se trebalo riješiti zajednički – Ministarstvo zdravstva, nadležne ustanove, udruga MijelomCRO, profesionalna društva sunosioci programa i drugi?

Naši prijedlozi su slijedeći:

 1. Uvesti tzv. hitnu telefonsku vezu između LOM (liječnika obiteljske medicine) i hematolozima u bolnicama.
 2. Pospješiti internu praksu hitnih dijagnostičkih postupaka u bolnicama za kritične slučajeve dijagnoze MM.
 3. Osposobiti stanice hitne pomoći da mogu obaviti određene – prve dijagnostičke postupke.
 4. Nastaviti s edukativnim akcijama u javnosti, ambulantama LOM i fizioterapeutima.

Tim Ministarstva zdravstva činile su dr. Dunja Skoko-Poljak, načelnica Sektora za javno zdravstvo i javnozdravstvenu zaštitu MIZ, kao organizatorica i voditeljica sastanka i pet njezinih suradnica. Bila je tu i predstavnica Hrvatskog zavoda za javno Zdravstvo (HZJZ), voditelji udruge Goran Tudor i Mira Armour te članice udruge Lovorka Vlašić-Široki (supruga oboljelog), Jelena Pravica (supruga oboljelog) i Jadranka Tudor.

Prolazeći hodnicima Ministarstva zdravstva na Ksaveru u Zagrebu, u ponedjeljak, u velikoj dvorani na projekcijskom platnu zamijetili smo natpis: Nacionalni programi prevencije i ranog liječenja u Republici Hrvatskoj, koji se imao održati istog dana. Osjetili smo kako smo i mi, udruga MijelomCRO, dio skupa nacionalnih programa koji se godinama provode u cijeloj zemlji s ciljem ranog otkrivanja najučestalijih pogibeljnih bolesti. Rastali smo se pod sloganom „Mi brinemo za one koji dolaze“.

Informaciju koju smo pripremili i dostavili Ministarstvu zdravstva uoči našeg sastanka možete pogledati OVDJE.