Ostanite aktivni i kod kuće

U vrijeme ograničenog kretanja zbog pandemije koronavirusa, kada uglavnom moramo ostati u svojim kućama i čuvati se od zaraze, ne smijemo zaboraviti na važnost tjelovježbe. Redovna tjelesna aktivnost doprinosi zdravlju i pozitivno utječe na raspoloženje, a boravak u kući sam po sebi nije prepreka za tjelesnu aktivnost. Brojni su načini vježbanja i aktivnosti u svrhu očuvanja i poboljšanja zdravlja koje se može prakticirati dok smo kod kuće.

U video razgovoru s Lucianom Mijačika, dr. med. dobili smo odgovore na neka važna pitanja o tome kako se ponašati u uvjetima pandemije koronavirusa u pogledu tjelesne aktivnosti, s obzirom na ograničenje kretanja koje produljuje razdoblja mirovanja, a koja dovode do bolova u zglobovima, križobolje i drugih nuspojava. Dr. Mijačika pomogla nam je ranije i u pripremi priručnika ‘Tjelesna aktivnost i sport’ u kojem su detaljno opisane brojne vježbe za oboljele od multiplog mijeloma i članove njihovih obitelji.

Poznata je i dokazana važnost tjelesne aktivnosti kod svih ljudi, a posebice kod oboljelih od multiplog mijeloma. Redovita tjelovježba ima brojne pozitivne učinke, ne samo na simptome bolesti, već i na posljedice liječenja, te sprečava komplikacije koje se javljaju uslijed produljenog mirovanja. Upravo to je često slučaj kod oboljelih od mijeloma. Vježbanje poboljšava kvalitetu života, ne samo u tjelesnom smislu, već doprinosi i boljem raspoloženju podizanjem hormona sreće.

 

Kod oboljelih od multiplog mijeloma preporučuju se vježbe izdržljivosti, opsega pokreta, snaženja, ravnoteže, disanja i cirkulacije, sve uz prethodnu konzultaciju s nadležnim liječnikom i individualnu prilagodbu općem stanju.

Vježbe disanja su jedan vid relaksirajuće terapije – imaju opuštajući učinak na mišiće i psihu, i dobar su uvod u ostale vježbe. Osim toga, iznimno su važne jer pomažu u sprečavanju upale pluća koja se često javlja kod kroničnih bolesnika. Vježbe disanja se preporučuje provoditi dva puta dnevno.

Osim vježbanja kod kuće, vrlo često se postavlja pitanje kako održavati tjelesnu aktivnost tijekom boravka u bolnici. U tom razdoblju najbitnije je prevenirati komplikacije ležanja na odjelu, poput smanjenja mišićnog tonusa, ukočenja zglobova i druge, koje utječu na tijek bolesti i otežavaju povratak svakodnevnim životnim aktivnostima. Za vrijeme boravka u bolnici, uz savjetovanje s liječnikom, provodi se fizikalna terapija prema mogućnostima bolesnika.

Po povratku kući preporučuje se nastaviti s vježbama koje je bolesnik naučio za vrijeme boravka u bolnici. Poželjno je svakodnevno provoditi vježbe disanja. Kod pacijenata se često javlja nesigurnost oko toga kako vježbati, pa se kod onih koji su samostalno pokretni preporučuje umjerena tjelesna aktivnost 4-5 puta tjedno u trajanju od 30 minuta. Za osobe koje su samostalno nepokretne moguće je uz preporuku fizijatra provesti fizikalnu terapiju u kući uz nadzor fizioterapeuta.

Bitno je naglasiti da su kod svih oboljelih bitne i moguće vježbe disanja i cirkulacije koje mogu izvoditi sami, s time da su ih prethodno usvojili uz stručno vođenje fizioterapeuta.
Tjelesna aktivnost osim vježbanja i sporta, može uključivati i druge oblike aktivnosti poput šetnje i vrtlarenja. Bitno je da ostanete aktivni, da odaberete aktivnost prema svojim mogućnostima i raspoloženju, i smanjite mogućnost pojave popratnih nuspojava zbog duljih razdoblja mirovanja. Ostanite aktivni, jer svaki se korak broji!

Pozivamo vas da se pretplatite na naš YouTube kanal na kojem redovno objavljujemo edukativne videozapise, iskustva oboljelih, razgovore s hematolozima i druge sadržaje vezane za liječenje multiplog mijeloma.