Pokušavam gledati pozitivno na mijelom, kao na mog životnog suputnika

Ja sam Robi i javljam vam se iz Poreča. Zadnjeg dana u ožujku, na Međunarodni dan multiplog mijeloma, osjetio sam potrebu da vam pišem i ukratko ispričam svoju priču.

Imam 38 godina i u srpnju 2020. dijagnosticiran mi je multipli mijelom (kada su utvrdili da imam 82% plazme u koštanoj srži, srećom nije se proširilo van kosti). Tome je prethodilo šest mjeseci krvnih pretraga, učestale temperature, jakih bolova u kralježnici i zdjelici, stalnog osjećaja iscrpljenosti, umora, dugotrajne upale uha, grla, smršavio sam 15 kg. Moj mlađi sin je tada imao 10 mjeseci. Napravio sam sve moguće pretrage, ultrazvuk svih organa, gastroskopiju, i nikako nismo mogli otkriti o čemu se radi. Ta me neizvjesnost doslovno izjedala iznutra.

Nakon što me moja doktorica obiteljske medicine poslala na hitnu/hematologiju KBC-a Rijeka, bolest se potvrdila odmah nakon punkcije i biopsije koštane srži. Hospitaliziran sam sa akutnom anemijom (hemoglobin 86), leukopenijom (2.7), hiperkalcemijom, te visokom sedimentacijom (115). U slijedeća 4 mjeseca sam odradio 6 ciklusa kemoterapija, nakon kojih je bolest bila u jako dobroj remisiji. Ciklus je trajao 11 dana, a pauza između ciklusa bila je 10 dana (od početka jednog do početka drugog ciklusa bio je 21 dan).

U veljači i lipnju 2021. odradio sam dvije autologne transplantacije matičnih stanica u KBC Rebro u Zagrebu. Terapije i transplantacije sam dobro podnio, bez nekih većih nuspojava. Nikada nisam klonuo duhom i pokušavam gledati pozitivno na mijelom, kao na mog životnog suputnika. Od listopada prošle godine bolest je u potpunoj remisiji, a ja na terapiji održavanja lenalidomidom (10 mg kontinuirano), te zometom jednom mjesečno (uz redovitu kontrolu KKS).

Promijenio sam životne navike, prehranu, tjelesno sam mnogo aktivniji, dobro se osjećam i nalazi su dobri. Mijelom je meni i svima oko mene promijenio pogled na sve, na bolje. Sada živim dan po dan i više cijenim svaku sitnicu. Mislim da trebamo gledati na to kao na drugu priliku koju moramo bolje iskoristiti. Puno vam hvala na svemu što radite i samo tako nastavite, svima nama ste velika podrška.

Želio bih samo nadodati ako je moguće da želim svima oboljelima puno snage i da nikada ne odustanu pogotovo u teškim trenucima.

Veliki pozdrav,
Robi

31. ožujka, 2022.