Preminula dr. sc. Mensura Dražić

Dragi naši, s velikom tugom vam prenosimo vijest o smrti naše drage doktorice Mensure Dražić, idejne začetnice, utemeljiteljice i prve predsjednice Koalicije udruga u zdravstvu (2004.-2014.).

Doktorica Dražić nam je bila inspiracija i poticaj u trenutku kada smo se kao novoosnovana udruga počeli snalaziti u našem zdravstvenom sustavu i boriti za bolju dostupnost lijekova za liječenje multiplog mijeloma. Uz prof. dr. sc. Damira Nemeta, pomogla nam je da se 2014. godine lijek bortezomib prebaci iz treće linije liječenja u drugu liniju liječenja – nakon prvog povratka bolesti, što je za hrvatske prilike bio ogroman napredak u liječenju ovog neizlječivog raka krvi.

Dr. Dražić nam je pokazala kako se postojanošću, upornošću, znanjem i integritetom, unatoč ograničenim sredstvima i nedostatku zdravstvenih djelatnika, stvari u našem zdravstvu ipak mogu mijenjati na bolje. I sve to uz dijabetes s kojim se hrabro nosila više od pedeset godina.

Priznanje „Počasni član“ za izniman doprinos u radu naše Udruge, koje smo joj dodijelili povodom naše 10. godišnjice postojanja, na našu veliku žalost, ostati će neuručeno. Međutim, doktorica Dražić svakako neće ostati zaboravljena.

Posljednji ispraćaj održat će se danas, 1. listopada 2021. na zagrebačkom Mirogoju, u krematoriju Mala dvorana, s početkom u 15:45 sati.

1. listopada, 2021.