Rak krvi ne bira, on se može dogoditi svakome

jelena-pravica-ivan-pravica-ljetovanje-2020

S ljetovanja neposredno prije dijagnoze (2020.)

Točno prije godinu dana, u rujnu – mjesecu borbe protiv raka krvi, mom suprugu Ivanu (43) dijagnosticiran je multipli mijelom, MM igg kappa s infiltracijom 70% u koštanoj srži. Ove godine, ponovno u istom mjesecu, Ivan je na drugoj transplantaciji krvotvornih matičnih stanica.

Par mjeseci prije dijagnoze Ivan je imao bolove u leđima i to su bili jedini simptomi. Igrom slučaja i velikom srećom, bolest je dijagnosticirana brzo, ali gotovo u zadnjem času. Nakon dijagnoze, stanje mu se naglo pogoršalo, te je zaprimljen u bolnicu s akutnom bubrežnom insuficijencijom, litičkim lezijama na svim kralješcima, polomljenim gotovo svim rebrima, a u bolnici je pukla i prsna kost.

Odmah je stavljen na VTD protokol, odradio je 6 palijativnih zračenja, prošao dijalize i plazmafereze. Uslijed svega toga došlo je i do perforacije divertikula debelog crijeva te je hitno operiran. Na sreću, dobro je reagirao na terapiju, te je nakon 6 tjedana na odjelu otpušten kući.

U travnju ove godine prošao je autolognu transplantaciju. Nakon transplantacije nije ušao u potpunu remisiju i sada je na drugoj transplantaciji krvotvornih matičnih stanica. I dalje je na VTD protokolu.

Cijepite se

jelena-pravica-ivan-pravica-s-djecom

Jelena, Ivan, Klara i Pavel

Osim što mu bolest uništava imunološki sustav i čini ga osjetljivim na sve moguće zaraze, transplantacija podrazumijeva i da mu se velikim dozama kemoterapije imunološki sustav u potpunosti uništi (uništava se koštana srž, a uz imunološki sustav nadamo se da će se u potpunosti uništi i rak). Nakon toga, matične stanice čine svoje i ponovno ga “rađaju”. U takvoj situaciji, on je izuzetno podložan svim vrstama zaraze, a dok se imunitet ne oporavi od transplatacije, ne smije se cijepiti.

Pred nama je još jedan val korone, još jedna zima gdje je on nezaštićen, a zbog liječenja mora svaki tjedan odlaziti u bolnicu. Tamo satima čeka svoju terapiju i moli se da se ne zarazi od ljudi koji misle da korona ne postoji.

Ivan ima samo 44 godine. Ima dvoje male djece. Ima mene. Ne cijepite se radi sebe, nego radi Ivana. Radi njegove djece, da imaju živog i zdravog tatu. Radi tisuće drugih Ivana koje štitimo pridržavajući se epidemioloških mjera. Rak krvi ne bira, on se može dogoditi svakome. Sutra i ti možeš biti u mojoj koži. CIJEPI SE!

Hvala što brinete

jelena-pravica-ivan-pravica-velebit-2021

U “prašumi” na Velebitu godinu dana nakon dijagnoze (2021.)

Ovim putem htjela bih se zahvaliti udruzi MijelomCRO, naročito Miri Armour koja je bila jedna nevidljiva ruka na mom ramenu, šapćući mi stalno da nismo sami i da nije tako strašno. Ja sam bila u 5-om mjesecu trudnoće kad smo dobili dijagnozu i tada je bilo teško vjerovati da će sve biti dobro.

Sve vaše priče i iskustva nam daju nadu, ali i dodatan elan za daljnju borbu. Svima želim puno hrabrosti i snage, i svima nam želim da se što prije pronađe lijek koji će izliječiti mijelom!

Jelena Pravica, rujan 2021.