Psihička samopodrška, prehrana i fizičke aktivnosti najvažnije su za brži oporavak i kvalitetan život uz mijelom

Dosta sam razmišljao o tome što napisati – kako sam se oporavio i kako održavam kondiciju. Kad malo bolje razmislim, nije tu bilo nikakvog posebnog plana ni pripreme – jednostavno stvari prihvaćam kakve jesu, volim raditi i stvarati i to me pokreće.

Marin i Katarina na Jahorini

Marin i Katarina na Jahorini

Sam život na Šolti pun je obaveza i posla i time jako zanimljiv. Od dijagnoze do danas, tijekom liječenja, sagradio sam dvije vile. Kad su mi operacijom uklonili pola zdjelice i zamijenili je s titanskom mrežicom (koju uvijek osjetim kako malo zateže), nitko nije mogao zamisliti kako će ići moj oporavak, nitko nije želio vjerovati da ću skijati i igrati tenis. Sve se može postići, ako se to želi. A da se ipak ne zaboravi: o svakoj fizičkoj aktivnosti kojom se želite baviti, prvo se trebate posavjetovati sa stručnjacima.

Ono što mi u ovoj mojoj priči prvo pada na pamet, posebno u teškom razdoblju izvođenja dviju transplantacija, jest vještina upravljanja osjećajima i snaženja volje. Za prvu transplantaciju se nisam posebno pripremao. Jednostavno, prihvatio sam da mi je to zadatak u okviru liječenja i da ga moram dobro odraditi.

U razgovoru sa sestrama i liječnicima unaprijed sam se raspitao što mogu očekivati, pa sam i znao što me otprilike čeka. Imao sam i veliku sreću tijekom te prve transplantacije, jer sam u sterilnoj sobi bio s jednim gospodinom, što mi je uvelike pomoglo i olakšalo izdržati tih 17 dana izolacije. Pazite, izolacija je sama po sebi teška, a nuspojave od terapije vas dodatno opterećuju. Budući da sam uz sebe imao osobu koja prolazi isto što i ja, mogli smo jedan drugoga tješiti.

Nisu prošla ni dva mjeseca, a saznao sam kako trebam proći i drugu transplantaciju. E, tu sam se pripremio… Ovaj sam put znao apsolutno sve što me čeka. Ponio sam sa sobom svoje knjige, laptop i gitaru (volim svirati, a, vjerujte, pjesma opušta). Imati uz sebe stvari koje volim i psihička priprema znatno su mi olakšale boravak u izolaciji. Pogodovalo mi je i to što sam bio sam u sobi. U trenucima napada krize bih pjevao, skakao, vrištao zagnjuren u jastuk i sve bi prošlo u nekoliko minuta. I srećom, ovaj sam put imao manje nuspojava nego prvi put. Zamolio sam majku da bude uz mene u Zagrebu, i ona mi je kuhala cijelo vrijeme izolacije i donosila mi svaki dan jedan obrok koji volim. Veoma je važno pojesti nešto dobro jer oporavak ide brže. Samim time ste sretniji i zadovoljniji.

Povratak kući nakon prve transplantacije protekao je dobro. Nisam previše razmišljao o tome, znao sam da sam prošao put koji sam morao i prepustio se tekućim aktivnostima. Naravno, vodeći računa da se dodatno ne razbolim, budući da mi je imunitet bio nizak. Prvih sedam dana kod kuće nosio sam masku. Po meni, prehrana je ono sljedeće bitno, što je ubrzalo moj oporavak nakon transplantacije. Dnevno sam pio svježe cijeđene sokove, uključujući one od cikle, đumbira i mrkve, te jeo puno voća i povrća. Izbacio sam večere, pa i neke vrste mesa i bijeli kruh, tjesteninu i bijelu rižu, kao i sve konzervirane stvari. Zadnjih godinu dana jedem samo voće i povrće, grahorice i orašaste plodove. Osjećam se odlično i pun sam energije.

Svaki čovjek i pojedinac mora sam otkriti što ga ispunjava i veseli. Bitno je zaokupiti mozak nekim radom i obavezama, i to je u mom slučaju taj treći činitelj – dobročinitelj. Već 15 dana nakon transplantacije, imao sam toliko snage da sam mogao obavljati skoro sve normalne poslove. Bilo je nekad jačih bolova u kostima, a ja bih se tada radu posvećivao još i više.

Ukratko, danas radim k’o da sam najzdraviji i ne obazirem se kad me nekad nešto zaboli. Jako sam se aktivirao, zaokupio time svoj mozak i to me spasilo.

Vladanje psihom, aktivnost i kvalitetna prehrana najvažniji su za brži oporavak i kvalitetan život uz MM. To sam osvijestio već onda kada sam bio na prvoj transplantaciji, a potvrdio puno puta nakon. Ako upadnete u zamku brojanja dana do “ovog ili onog” u procesu liječenja, … onda ste nigdje. Iz iskustva znam: uvijek kad bih se više opterećivao i brinuo, to mi je bilo gore. Opustite se i idite dan po dan. Sve što dnevno naiđe, to prihvatite i kažite sebi: “I to će proći!”

Marin, Šolta

 

Pogledajte nekoliko kratkih videa u kojima Marin dijeli svoja iskustva s mijelomom:

 

PREUZMITE i novo izdanje knjige MULTIPLI MIJELOM: Tjelesna aktivnost i sport. Pronađite i odaberite tjelovježbe i aktivnosti koje su za vas najprikladnije. Pristupite im oprezno i promišljeno, pod nadzorom i uz savjete stručnjaka.