Život pod stalnim pokroviteljstvom optimizma i tjelesna aktivnost uz multipli mijelom

Naša priča vezana za multipli mijelom, u svijetu nazvanim i black swan (crni labud), nastavlja se intenzivno kroz 2020. i 2021. godinu, nakon konačne dijagnoze i četiri ciklusa kemoterapije te dvije (dubl) transplantacije matičnih stanica u 2019., u razdoblju od šest mjeseci.

Darik i Jasna u šetnjiDarik je sve do bolesti bio izrazito fizički aktivan, društven i komunikativan, nije ga držalo jedno mjesto. Radio je u Zavodu za hidrotehniku u Sarajevu i često je vrijeme provodio na terenu. Rekreativno se bavio nogometom, ribolovom, te rado igrao biljar. Podmukli mijelom ga je krajem 2018., nakon uspostavljanja dijagnoze, blokirao u mnogim aktivnostima, nametnuo bolove, neraspoloženje, nervozu i strah. No ipak, zahvalni Bogu na dobivenoj šansi i nastavku života, ne želimo se osvrtati na teške trenutke. Jednostavno rečeno – idemo dalje!

Kroz cijelo vrijeme liječenja nastojali smo podizati Darikov imunitet i održavati ga na zadovoljavajućem nivou. Jednako postupamo i sada, budući da je Darik skoro već dvije godine na terapiji održavanja lijekom lenalidomid (10mg). Jasno je, također, da tijelo treba održavati u stanju zadovoljavajuće pokretljivosti i razgibanosti. S druge strane, pitanje je kako sve to postići uz vrlo često grčenje mišića nogu i trnjenje stopala (neuropatija) kao posljedica terapije. Koliko god svaka terapija podržava postignutu remisiju bolesti, toliko je istovremeno, u smislu nuspojava, veoma agresivna prema organizmu.

Uzevši u obzir činjenicu da se oboljelima od mijeloma ne preporučuju nikakvi kontaktni sportovi, odnosno bilo koje aktivnosti koje mogu izazvati povrede i lom osjetljivih kostiju, nogomet je automatski otpao. Na raspolaganju mu je ostao biljar, ribolov i duge šetnje, kao i nezaobilazan boravak u prirodi. Naravno, tu su i tjelovježbe koje preporučuju svi pisani materijali o multiplom mijelomu. One Dariku nisu baš drage, tako da nerado i neredovno vježba, pogotovo sada kada je dobio na težini, a izgubio na savitljivosti tijela.

Boravak i tjelesna aktivnost u prirodi

Darik i Jasna u šetnji kroz borovu šumuNeopterećeni stvarima i dešavanjima koja ne mogu bitno ugroziti postojeće stanje, dajemo prednost svemu u čemu uživamo, nastojeći u to ukomponovati i određenu tjelovježbu.

Nastojimo provesti na otvorenom što više vremena, pogotovo izvan grada, u prirodi, kako bi tijelo bilo u pokretu. Boravak u prirodnom okruženju (planina, rijeka, more..) povoljno utiče i na Darika, na njegovo kompletno psiho-fizičko stanje, na one svoje poznate načine:
– stvaranje krvnih zrnaca i povećanje kisika u krvi,
– rad mišića i bolju pokretljivost tijela i održavanje kondicije,
– dobar imunitet i detoksikaciju organizma,
– raspoloženje i koncentraciju,
– optimizam i želju za životom.

Zbog česte magle i smoga u Sarajevu, zimi vrijeme provodimo uglavnom na okolnim planinama – ne skijamo, već šetamo kilometrima kroz borovu šumu. Šetnja čistom šumom ubraja se među poznate terapije – nazvana je i „šumskim kupatilom“, jer naše tijelo i čula kupa u čistom zraku i miru. Dokazano smanjuje i nivo šećera u krvi, stresa i krvnog pritiska, opušta čovjeka općenito, jača imunitet, smanjuje depresiju i ljutnju, kao i slabost.

Darik u ribolovu

U proljeće i jesen šetamo i mirnijim dijelovima grada, te vježbamo u fitness parkovima u kojima su postavljene sprave za vježbanje. Raznovrsna ponuda u ovim parkovima omogućuje pospješivanje motoričkih aktivnosti, počev od vježbi za izdržljivost, preko prepona, pa do sprava koje podstiču ravnotežu i spretnost. Zbog rizika od bakterija i virusa, uvijek očistimo mjesta i stvari s kojima dolazimo u fizički kontakt.

Takođe, Darik često ide u ribolov s prijateljima, pri čemu je tijelo u neprekidnom pokretu; svaki boravak u prirodi ima povoljan utjecaj na njegovo psihičko i fizičko stanje.

Ljeti što češće na moru

Naravno, tokom ljeta nastojimo da više puta boravimo na moru, znajući da plivanje i zadržavanje u morskoj vodi povoljno utiče na organizam na više načina. Dok smo u moru, ispire se cijeli disajni sistem od raznih bakterija, sluzi i nečistoća koje se tokom godine nakupe. More ima snažno elektromagnetsko energetsko polje, na koji se način prirodno puni i uravnotežuje ljudski energetski sistem, što ubrzava čišćenje i obnavljanje cijelog organizma. Takođe, morska voda sadrži i magnezij, koji povoljno utiče na otpuštanje stresa, dok valovi i struje u moru masiraju cijelo tijelo. Mislimo da od toga nema bolje tjelovježbe.

Posebno je važno naglasiti da izlaganje tijela zrakama blagog jutarnjeg sunca doprinosi prirodnom stvaranju toliko neophodnog vitamina D u organizmu. Smatramo da more zaista ljudskom zdravlju pruža velike blagodati.

Iz svega navedenog može se zaključiti da smo naš način života prilagodili potrebama Darikovog oporavka. No i meni boravak u prirodi godi i neophodan je da i ja ostanem zdrava da ga mogu podržati.

Živimo veoma aktivno i dinamično, neprekidno nastojeći održavati najbolju moguću psiho-fizičku ravnotežu.

Živo svjedočimo istinitosti izreke: “Čovjek snuje, a Bog određuje”, pa smo postojeće stanje prihvatili kao realnost. Stoga uživamo u životu, u svakom novom danu, druženju s ljudima, zdravoj domaćoj hrani, kretanju i vježbanju.

Darik i Jasna, Sarajevo

 

PREUZMITE novo izdanje knjige MULTIPLI MIJELOM: Tjelesna aktivnost i sport. Pronađite i odaberite tjelovježbe i aktivnosti koje su za vas najprikladnije. Pristupite im oprezno i promišljeno, pod nadzorom i uz savjete stručnjaka.