Kada nam život servira ovakvo nešto, spoznamo koliko smo u stvari jaki

Oslabljeni imunološki sustav trebao nam je biti prvi alarm da nešto nije u redu.

Moj otac, sa svoje 63 godine, aktivan u svim spektrima koje život nudi, bez ikakvih težih i ozbiljnijih oboljenja, unatrag godinu i pol postaje češće bolestan. Bile su to neke slabije prehlade i infekcije koje su se neobjašnjivo nizale u čestim razmacima. S obzirom na doba covid pandemije i njegov rad s djecom, nismo pridavali preveliku pažnju tome.

U nizu tih infekcija i pojave bolova u lumbalnom dijelu kralježnice, liječnica obiteljske medicine tražila je nalaz krvne slike. Neuredan nalaz krvne slike uz znatno povišen keratin, otac je trenutno usmjeren u opću bolnicu Varaždin. Zaprimljen je u bolnicu s jakim bolovima, anemičan, slabe pokretljivosti i lošeg općeg stanja. Na bolničkom liječenju ustanovljeno je zatajenje bubrega. U nekoliko dana uz terapiju, funkcija bubrega se polako počela normalizirati, ali je i dalje ostalo pitanje uzroka zatajenja. U nepunih desetak dana, napravljen je niz pretraga, uz to i biopsija. Sumnja liječnika je bila potvrđena. Ocu je dijagnosticiran multipli mijelom.

Po otpuštanju iz bolnice, slijedila je još jedna detaljnija pretraga biopsije i čekanje poziva za početak liječenja. Unutar dva tjedna agonije, strašnih bolova, nesposobnosti obavljanja osnovnih životnih potreba, otac je pun nade započeo liječenje VTD* protokolom. Nismo znali što očekivati, prevladao je osjećaj straha i neizvjesnosti, imali smo puno pitanja, nedoumica….

Do pisanja ove priče, otac je primio 14 aplikacija, ostale su još dvije, on je sada 90% opet onaj “stari” on. Krvna slika je sada odlična, njegovo opće stanje se znatno popravilo, reakcije na lijek su iznenađujuće slabe, jedva primjetne. Njegovo tijelo za sada reagira jako dobro.

Vrijeme za opuštanje uz slikarstvo

Svo ovo vrijeme trudimo se da mislima ne odlutamo u krivom smjeru, prihvatili smo ovo naše/njegovo novo normalno i iz tog svaki dan izvlačimo samo ono najbolje. Otac se okrenuo, okupirao mislima i aktivnostima koje su mu sada prihvatljive i kojima ispunjava dane i čine ga zadovoljnim.

Nije lako u glavi ostati priseban u ovakvim situacijama, tek u trenutku kada nam život servira ovakvo nešto, spoznamo koliko smo u stvari jaki i koliko je bitno da čovjek duhom ne klone.

Svjesni smo da naš put nije gotov, ali je za sada prihvatljiv, pokušavamo biti realni i ne očekivati nemoguće.

Liječnici i medicinsko osoblje na odjelu hematologije opće bolnice Varaždin pružaju nam iz tjedna u tjedan podršku i ohrabrenje, neizmjerno smo im zahvalni na tome. U ovakvim situacijama, svaka topla riječ lijepo sjedne u uho i ostaje u sjećanju.

Janja Slunjski (Dražen Čavlek)

*VTD – standardna terapija u prvoj liniji liječenja. B Bortezomib – T Talidomid – D Deksametazon. V u ovom protokolu stoji za Velcade – zaštićeno ime izvornika lijeka poznatog generički kao bortezomib.