MULTIPLI MIJELOM IZ UGLA ADRIATICA: razmjena znanja i iskustava iz regije

Predstavnici udruga pacijenata oboljelih od mijeloma iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije, zajendo s oboljelima i brojnim zainteresiranima, okupili su se 23. studenog na virtualnom regionalnom sastanku pod nazivom “MULTIPLI MIJELOM IZ UGLA ADRIATICA”. Održali su pojedinačne prezentacije iz različitih područja vezanih uz život s mijelomom, s ciljem razmjene iskustava i proširivanja znanja o ovoj bolesti.

Tatjana Jovanović iz tvrtke Pfizer i Mira Armour, predsjednica udruge MijelomCRO, održale su uvodnu riječ i zaželjele srdačnu dobrodošlicu svima prisutnima. Snežana Doder i Jelena Pravica približile su nam perspektivu osobe oboljele od multiplog mijeloma, kao i supruge oboljelog, kroz prezentacije nazvanu “A gdje sam tu ja?“.

 

Emina Mrđanović, voditeljica udruge Mijelom u BiH, podijelila je s nama izazove s kojima se suočavaju oboljeli od multiplog mijeloma u Bosni i Hercegovini, dok je Kristina Modić predstavila uspješne projekte udruge pacijenata L&L iz Slovenije.

Posebno zanimljivo bilo je predavanje primarijusa dr. med. Gorana Rinčića, hematologa iz Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice u Zagrebu. Dr. Rinčić je govorio o simptomima koje ne bismo smjeli ignorirati tijekom remisije, te je dao osvrt na liječenje tijekom biokemijskog relapsa, kada se promjene vide iz nalaza. Naglasio je važnosti započinjanja terapije prije nego se pojave uobičajeni simptomi aktivnog mijeloma.

Prije početka diskusije koja je bila otvorena za sve prisutne, Mira Armour prikazala je statistiku učestalosti multiplog mijeloma na području četiriju zemalja. Bez adekvatnih statističkih podataka, planiranje liječenja ove kompleksne bolesti u pojedinim državama je nemoguće. Ipak, mijelom se može uspješno liječiti ako se liječi pravovremeno i odgovarajućim lijekovima.

Virtualni sastanak okupio je gotovo 40-ak zainteresiranih koji su se aktivno uključili s brojnim pitanjima i komentarima. Svi prisutni zaključili su kako je bio izuzetno koristan i zanimljiv te da je otvorio vrata za daljnju uspješnu suradnju svih dionika.

Zahvaljujemo tvrtki Pfizer na ukazanoj podršci i suradnji u organizaciji ovog susreta.