Novosti s ASH 2023 kongresa u liječenju MM i AL Amiloidoze

Prosinački program – Niste sami, zajedno je lakše!

Godišnji kongres Američkog hematološkog društva (American Society of Hematology, ASH) najveći hematološki kongres na svijetu, održan je u San Diegu (Kalifornija, SAD) od 9. do 12. prosinca 2023. Tijekom kongresa, zdravstveni djelatnici i predstavnici pacijenata iz cijelog svijeta raspravljali su o najnovijim dostignućima u području hematologije. 

Na trećem izdanju naše Online ordinacije, održanom u utorak, 19. prosinca 2023., razgovarali smo s prim. dr. Sandrom Bašić Kinda i prim. dr. Goranom Rinčićem, koji su sudjelovali na američkom kongresu, te saznali novosti u liječenju MM i AL Amiloidoze. Mira Armour, koja je američki kongres pratila online, zajedno s Jelenom Pravicom, moderirala je razgovor s hematolozima.

Dr. Rinčić je započeo predavanje opisom AL amiloidoze, specifičnostima ove rijetke bolesti te načinima njenog liječenja. Napomenuo je kako je i na ASH-u preporučen protokol liječenja koji, nažalost, u Hrvatskoj nije u potpunosti dostupan, a to je liječenje monoklonalnim antitijelom (daratumumabom), ciklofosfamidom, bortezomibom i deksametazonom. Podsjećamo, daratumumab kod nas nije odobren u prvoj liniji liječenja, iako je ovaj lijek kao dodatak u svim kombinacijama liječenja kod multiplog mijeloma i AL amiloidoze pokazao jasan benefit. Dr. Bašić Kinda je istaknula i problematiku odobrenja ovoga lijeka za pacijente koji imaju samo AL amiloidozu, bez multiplog mijeloma – prema trenutnim pravilima HZZO-a, takvi pacijenti nemaju pravo na daratumumab. 

U nastavku je dr. Bašić Kinda opisala liječenje multiplog mijeloma, te naglasila kako je uz nove lijekove, trajanje remisije značajno duže nego je to bilo prije. Upravo su te nove kombinacije lijekova, tzv. kvadripleti, bili najznačajnija vijest na ASH-u. To su uvodne terapije koje se sastoje od monoklonalnog protutijela (daratumumab, isatuksimab), inhibitora proteosoma (bortezomib, karfilzomib), lenalidomida i deksametazona. To je kombinacija s kojom se postižu vrlo duboke remisije, a za koje se očekuje da će trajati jako dugo. Nažalost, kao što je već spomenuto, daratumumab u Hrvatskoj nije odobren od strane HZZO-a u prvoj liniji liječenja, a isatuksimab je Povjerenstvo za lijekove odbilo stavili na listu lijekova prije svega nekoliko tjedana.

Hematolozi su se osvrnuli i na pitanje treba li liječiti tinjajući multipli mijelom ili ne, a zatim su objasnili moguće kombinacije lijekova kod prvog relapsa, uz problematiku kod pacijenata koji su refraktorni na lenalidomid. Naime, i u ovom slučaju, u Hrvatskoj nemamo odobrene kombinacije lijekova za takve pacijente.

Na kraju Online ordinacije, dr. Rinčić i dr. Bašić Kinda su odgovorili na pitanja koja su sudionici postavljali tijekom prezentacije. 

Snimka razgovora s hematolozima biti će dostupna na našem YouTube kanalu MijelomCRO.
Zahvaljujemo tvrtki Janssen na podršci u realizaciji susreta.

 

Zagreb, 21. prosinca 2023.