Pokrenuta kampanja udruga onkoloških bolesnika: Vrijeme je.

Nacionalni strateški okvir protiv raka izglasan je u Hrvatskom saboru prije više od godinu dana, no njegova provedba još nije započela. Kako bi okupila sve najvažnije dionike zdravstvenog sustava, te ih potaknula i poduprla u provedbi NSOPR-a, Koalicija udruga u zdravstvu (KUZ) pokrenula je kampanju Vrijeme je. Vrijeme je da onkološki bolesnici u Hrvatskoj ostvare maksimalnu dostupnost zdravstvene zaštite i da ishodi liječenja više ne budu 20% lošiji u odnosu na Europu, poručuju iz udruga onkoloških bolesnika.

Naša je udruga aktivno sudjelovala u kreiranju plana NSOPR-a, a jednako tako podupiremo i kampanju Vrijeme je. Kao udruga oboljelih nastojimo i kroz vlastite kampanje, kao što su Rana dijagnoza – bolja prognoza i RAKK – Putokaz za ranu dijagnozu multiplog mijeloma, učiniti sve da se poboljša ishod liječenja i kvaliteta života oboljelih od mijeloma.

Prenosimo cjelovito priopćenje za medije udruga onkoloških bolesnika, članica Koalicije udruga u zdravstvu.

Objava za medije, 20. siječnja 2022.

Vrijeme je. – naziv je javnozdravstvene kampanje udruga onkoloških bolesnika čiji je cilj okupiti sve najvažnije dionike zdravstvenog sustava i potaknuti provedbu Nacionalnoga strateškog okvira protiv raka. Od kada je taj dokument donesen u Hrvatskome saboru, 15. prosinca 2020., umrlo je 15 637 osoba, što je 20 % više od europskog prosjeka.

Vrijeme je.

Vrijeme je da više ne budemo među najlošijima u Europi prema smrtnosti od zloćudnih bolesti, poručile su udruge onkoloških bolesnika na konferenciji za novinare na zagrebačkome Trgu bana Josipa Jelačića koja je simbolično održana u 5 do 12 pokraj sata. Glavni je cilj kampanje „Vrijeme je.“ okupiti sve najvažnije dionike zdravstvenog sustava te ih  potaknuti i poduprijeti u provedbi Nacionalnoga strateškog okvira protiv raka (NSOPR), koji je Hrvatski sabor donio prije više od godinu dana. Od 15. prosinca 2020. do danas od posljedica raka je u Hrvatskoj umrlo 15 637 osoba, od kojih je barem 20 %  moglo biti spašeno da se NSOPR počeo provoditi kad je i donesen.

Predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu prof. Ivica Belina rekao je da su udruge onkoloških bolesnika kampanju „Vrijeme je.” pokrenule kako bi potaknule aktivnu provedbu Nacionalnoga strateškog okvira protiv raka: „Odbrojavanjem brojčanika željeli smo skrenuti pozornost donositelja odluka na broj umrlih od raka u razdoblju od donošenja NSOPR do danas. Vrijeme je da se pokrenemo i poduzmemo konkretne mjere, jer smo jednu godinu već izgubili.  U samu izradu NSOPR-a bilo je uključeno 18 predstavnika udruga onkoloških pacijenata, pa očekujemo da nas se aktivno uključi i u praćenje njegove provedbe, a s obzirom na to da nas u kampanji podupiru i saborski zastupnici i Ministarstvo zdravstva, vjerujemo da ćemo to i ostvariti”, istaknuo je Belina.

U Hrvatskoj svaki dan od posljedica raka umre 39 osoba, a svake ih godine od raka oboli više od 25 000. Svrha provedbe NSOPR-a je poboljšati zdravlje građana tijekom cijeloga života, smanjiti pojavnost i smrtnost od raka te produljiti i povećati kvalitetu života oboljelih od raka u Republici Hrvatskoj na razinu zapadnoeuropskih država, što je smanjenje od oko 20 %, odnosno 2648 manje umrlih osoba u jednoj godini jer vrijeme je da hrvatski bolesnici ostvaruju ista prava i da više ne budemo među najlošijima u Europi prema smrtnosti od zloćudnih bolesti.

Mi se zauzimamo za to da se pacijentima, bez obzira na to gdje žive,osigura maksimalna dostupnost onkološke zdravstvene zaštite, što nije bio standard ni prije epidemije, istaknula je predsjednica udruge Nismo same Ivana Kalogjera„Tema koju smo kao udruge posebno otvorili je kvaliteta života, kojom se bavi i nacionalni strateški okvir. No, mi smatramo da hrvatski građani ne mogu čekati još deset godina da se sustav pokrene. Kad se razbole od raka, ljudi osiromašuju, gube poslove, drastično im se srozava kvaliteta života pa osim borbe za život moraju voditi i borbu za golu egzistenciju”, zaključila je Ivana Kalogjera.

Početak kampanje pozdravili su saborski zastupnici dr. Renata Sabljar Dračevac i dr. Ivan Ćelić, a uime Ministarstva zdravstva prim. dr. sc. Vera Janković Katalinić.

O kampanji Vrijeme je.

Kampanja Vrijeme je. pokrenuta je točno u podne u utorak, 18. siječnja 2022. akcijom na Trgu bana Josipa Jelačića i brojčanikom na čuvenom satu koji je odbrojavao broj umrlih osoba od dana kada je donesen Nacionalni strateški okvir protiv raka pa do danas, kako bi se upozorilo na to da je rak veliki javnozdravstveni problem.

Nositelj kampanje je Koalicija udruga u zdravstvu, uime svih utjecajnijih udruga onkoloških bolesnika, uz potporu Ministarstva zdravstva, Zbora zdravstvenih i medicinskih novinara Hrvatskoga novinarskog društva te Inovativne farmaceutske inicijative. Glavni cilj kampanje jest okupiti sve najvažnije dionike zdravstvenog sustava te ih potaknuti i poduprijeti u provedbi Nacionalnoga strateškog okvira protiv raka, koji je Hrvatski sabor donio prije više od godinu dana.

U sklopu kampanje pokrenuta je mrežna stranica vrijeme.hr, putem koje će se sustavno pratiti provedba NSOPR-a te se pozivaju građani da podijele svoja iskustva.  Kako od raka u Hrvatskoj svakog dana umre 39 ljudi, sustavno će se poticati rasprave i podizati svijest, a brojčanik će nastaviti odbrojavati na mrežnoj stranici sve dok se potpuno ne provedu svi dijelova NSOPR-a. Jer Vrijeme je.

O raku

Rak je vodeći javnozdravstveni problem u Hrvatskoj, a procjenjuje se da u našoj zemlji živi 170 000 osoba koje su bolovale ili boluju od raka te je drugi najčešći uzrok smrtnosti. Odgovoran je za 27 posto smrti u Hrvatskoj, vodeći je uzrok smrtnosti osoba mlađih od 65 godina te je odgovoran za 50 posto smrtnih slučajeva kod žena i 35 posto kod muškaraca. Maligne bolesti su jedan od najvećih javnozdravstvenih izazova današnjice, uz mnoge uzroke rizika njihova nastanka i razvoja.

 

Priopćenje za medije dostupno je na web stranici KUZ-a.