U mislima s oboljelima i zdravstvenim djelatnicima koji su blagdane proveli na hematološkim odjelima

Dragi prijatelji, vraćamo se polako u ritam svakodnevice. Vrijeme blagdana uvijek je lijepo – bor, ukrasi, pokloni, druženje, nade i želje… Nada čudesno grije i potiče život. Želje uzbuđuju, prate čovjeka bez prestanka. I zato si poželimo, sada na početku 2023., svi međusobno – neka Nade i Želje žive. Neka se i ostvaruju.

Ali, očekivanja su ponekad velika, prevelika i neusklađena sa životom, s onim što se doista dešavalo ili se dešava u našim životima. Jednako tako, ne volimo uvijek pričati o bolnim, tužnim temama, traumatskom periodu, trenutku kad smo izgubili drage osobe. Osjećaji tuge, gubitka i stres mogu se vratiti i postati još jači, što plaši. Ne znamo kako se ponašati prema onima koji su nekoga izgubili, kako komunicirati kada osjetimo strah i osjećamo se sami. A stručnjaci preporučuju, iz mnogih osobnih iskustava to i sami znamo – bolje se s neugodom sučeliti, razotkriti je, kad možemo i s drugima je dijeliti. Sve ima početak – privremeno traje – i sve jednom završava (Buddha, 5. st. prije N.D.). Tuga i radost jednako. Ta velika istina života je često zaboravljena, dok nam ide dobro o tome radije ne mislimo.

Naše važno geslo hrabrenja je vama poznato: „Niste sami, zajedno smo jači!“ Čovjek voli djelovati u zajedništvu s drugima. Razumijevanjem prirode bolesti i načina liječenja pomaže oporavku i smanjuje neizvjesnost.

“Upravo došao u moje ruke… Hvala svima koji su se potrudili… Knjiga-planer-dnevnik je izvrstan.” Hrvoje Babić

Mnogi od nas znaju kako je biti u bolnici u doba blagdana ili pak kako je biti kod kuće kada je netko blizak u bolnici. Stoga smo, evo već treću godinu, na jedanaest hematoloških odjela u bolnice diljem Hrvatske poslali jedan jednostavan dar – malu knjižicu koja  lijepo grije – UM2023. Poslali smo je na dar oboljelima, sestrama i liječnicima. Knjiga-planer-dnevnik UM2023, svojim pozitivnim sadržajem, pričama, ilustracijama, poezijom, prostorom za osobne zabilješke, mudrim mislima i drugim, rado se prima. Zato se nadamo da će i u ovoj 2023. donijeti svim čitateljicama/čitateljima dašak sreće i smiraja, optimizma, one toliko potrebne „normale“ za oboljele i zdravstvene radnike koji su i ovo blagdansko vrijeme provodili u bolničkim sobama, hodnicima, ambulantama.

Pročitajte i dvije priče o talidomidu, lijeku koji se koristi u liječenju multiplog mijeloma. Njegov početak primjene za nesanicu kod žena u trudnoći bio je tragičan i lijek je povučen iz upotrebe 1961. zahvaljujući dr. Frances Kelsey. Povratak talidomida u upotrebu je priča za sebe, a ukazuje na snagu koje mi kao pojedinci i oboljeli možemo imati u zdravstvenom sustavu ako djelujemo zajedno. Početkom 1990-ih godina talidomid je vraćen u upotrebu, preporodio je liječenje multiplog mijeloma i nekih drugih autoimunih bolesti kao što su npr.  lupus i lepra. Talidomid je tako pokrenuo revolucionarne promjene u medicini. Započela je nova era kontrole razvoja lijekova, detaljnih istraživanja prije primjene i sustavnog praćenja nuspojava nakon dolaska na tržište. I to traje.

Postoji preko 3000 istraživanja s novim lijekovima i novim molekulama za liječenje multiplog mijeloma. Nada i želja nam je da se lijek nađe vrlo brzo.

Do tada još jednom, želimo svima vama/nama u ovoj godini što više trenutaka sigurnosti, bez neizvjesnosti i bojazni. Želimo što više zdravlja i dobrih oporavaka. Mira u svijetu i smiraja u duši, zadovoljstva u životu.