Vi ste ti koji odlučujete koliko i kako ćete živjeti!

Vjerujte, kad znate što vas čeka, lakše vam je. Svim pacijentima bih preporučio da se prije svake izolacije raspitaju o onome što mogu očekivati. Ponesite stvari koje vas vesele, hranu koju volite jesti, nemojte pasti u depresiju jer izolacija je za vaše dobro, to je put do izlječenja. Kad dođete u izolaciju, pitajte sve što vas zanima. Nemojte ništa skupljati u sebi.

Evo moje priče, nadam se da će nekome pomoći.

Prije neke dvije godine osjećao sam bolove u zdjelici. Otišao sam u privatnu kliniku gdje su mi postavili krivu dijagnozu. Rekli su mi da je bol od živca i da trebam vježbati, što više…

Nakon nekoliko mjeseci bol je bila sve jača i zato sam dogovorio pregled u Traumatologiji u Zagrebu. Tu sam poslije snimanja zdjelice doživio šok; rečeno mi je da imam tumor. Nakon svih obavljenih snimanja ohrabrujuća je vijest bila da je najvjerojatnije dobroćudan te mi je zakazana operacija. Operacijom mi je odstranjeno pola zdjelice jer je tumor bio velik i uništio je zdjelicu. Nakon operacije, koja je uspješno prošla, kirurg mi je rekao da je sve dobro očišćeno i da je tumor najvjerojatnije dobroćudan. Slijedi oporavak i odlazak kući. Nakon tri dana novi šok: došao je novi nalaz – ustanovljen je multi mijelom! Naravno, surfanje internetom nije ništa dobro donijelo. Šok, strah, plač, nevjerica… Što sad? Koliko mi je života ostalo?

Sljedeći dan sam se trgnuo, počeo proučavati knjige…U danu sam promijenio prehranu – izbacio šećer, neke vrste mesa, suhomesnate proizvode itd.

Moram naglasiti da me odlazak Jadranki Škarici na razgovor vratio iz mrtvih. Počeo sam se baviti autogenim treningom i jačati psihu. Vjerujte, sve je u glavi i prehrani! Nakon dva tjedna uslijedio je odlazak profesorici Ostojić. Prvo što je rekla bilo je: “Mi se s ovim možemo boriti!”, i dala mi ogromnu snagu. Napravljeni su testovi, PTC i bolest je potvrđena.

Uslijedila su četiri ciklusa kemoterapije u Splitu. Samu kemoterapiju super sam podnio, sâm sam odlazio i vraćao se kući. Ovim putem želim pohvaliti cjelokupno osoblje Hematologije u Splitu.

Poslije kemoterapije uslijedila je punkcija. Potvrđeno je da je bolest u remisiji i da mogu ići na vađenje matičnih stanica. Samo vađenje matičnih stanica proteklo je bez problema pa sam za dva mjeseca krenuo na transplantaciju.

Za prvu transplantaciju nisam se ništa posebno pripremao. Jednostavno sam znao da je to moj put liječenja i da to moram odraditi. U ranijem razgovoru sa sestrama i liječnicima raspitao sam se što mogu očekivati i znao sam, otprilike, što me čeka.

Imao sam sreću što sam na prvoj transplantaciji bio u izolaciji s jednim gospodinom, što mi je uvelike olakšalo da izdržim tih 17 dana izolacije. Pazite, sama izolacija je već teška, a ostale nuspojave koje dolaze od terapije dodatno vas opterećuju, tako da sam ja u težim trenucima prve transplantacije imao uza se osobu koja prolazi isto što i ja i mogli smo jedan drugoga tješiti.

Nakon dva mjeseca saznao sam da moram na još jednu transplantaciju. E, tu sam se pripremio…

Ponio sam sa sobom svoje knjige, laptop i gitaru (jer volim svirati i, vjerujte, pjesma opušta). Zamolio sam majku da pođe sa mnom u Zagreb i sve vrijeme moje izolacije ona mi je kuhala i donosila dnevno jedan obrok koji volim. Vrlo je bitno pojesti nešto dobro jer oporavak ide brže. Samim time ste sretniji i zadovoljniji. Psihički sam se jako dobro pripremio jer sam ovaj put znao apsolutno sve što me čeka. Psihička priprema i stvari koje volim znatno su mi olakšale boravak u izolaciji. Bilo mi je lakše nego prvi put jer sam bio sam u sobi. U trenucima krize bih pjevao, skakao, vrištao u jastuk i sve bi prošlo u nekoliko minuta. I ovaj sam put imao manje nuspojava nego prvi put.

Povratak kući nakon prve transplantacije protekao je dobro. Nisam previše razmišljao o tome, znao sam da sam završio taj put i prepustio sam se tekućim aktivnostima. Naravno, vodeći računa da se ne razbolim pa sam prvih sedam dana kod kuće nosio masku. Po meni, prehrana je jako bitna i mislim da je to ubrzalo moj oporavak nakon transplantacije. Naime, dnevno sam pio svježe cijeđene sokove, uključujući one od cikle, đumbira i mrkve. Jeo sam puno voća i povrća, izbacio večere, neke vrste mesa i bijeli kruh, tjesteninu i bijelu rižu, kao i sve konzervirane stvari. Već nakon 15 dana imao sam snage obavljati sve normalne poslove.

Sam postupak izolacije uvelike može olakšati ako si od kuće ponesete stvari koje vas vesele. Ja sam sa sobom uzeo knjige i laptop.

Psiha je najbitnija. Ako upadnete u zamku brojenja dana, onda ste nigdje. Opustite se i idite dan po dan. Sve što vam dođe tijekom dana prihvatite i kažite sebi da će i to proći. Jer prema mom iskustvu, što bih se više opterećivao, to bi mi bilo gore. Nuspojave koje sam ja imao bile su gubitak apetita, što je neizbježno. Zbog toga je važno da si od kuće ponesete hranu koju volite jesti. Umor i bezvoljnost nije ništa strašno. Uglavnom, na prvoj transplantaciji nisam imao nekih većih nuspojava osim gubitka apetita.

Svim pacijentima bih preporučio da se prije svake izolacije raspitaju o onome što mogu očekivati.

Vjerujte, kad znate što vas čeka, lakše vam je. Ponesite stvari koje vas vesele, hranu koju volite jesti, nemojte pasti u depresiju jer izolacija je za vaše dobro, to je put do izlječenja. Kad dođete u izolaciju, pitajte sve što vas zanima. Nemojte ništa skupljati u sebi. Ako vam se plače, plačite! Ako vam se pleše, plešite!

Važno je naglasiti da nikad nema predaje. Vjerujte, dođu teški dani, misli su tu, ali ja osobno živim i radim kao da ništa nije bilo. Znači, promijenio sam prehranu, vježbam psihu, molim se Bogu i – što više smijeha!

Vi ste ti koji odlučujete koliko i kako ćete živjeti!

I da, na Odjelu na kojem sam ja bio rade doktori i sestre koji su prekrasni ljudi, uvijek nasmiješeni i raspoloženi, uvijek vama na raspolaganju. Ovim putem im se osobno zahvaljujem.

Velika hvala profesorici Ostojić, doktorici Radić, koja je zajedno sa mnom pjevala kad sam bio na transplantaciji, doktoricama Gredelj i Mandac i predivnim sestrama jer, vjerujte, bio sam u najboljim rukama i niti jednom nisam posumnjao u svoje ozdravljenje.

Ako još bilo kako mogu pomoći, razgovorom ili svojim osobnim iskustvom, vi mi se javite. Mnogo sam naučio i to znanje mogu prenijeti… Možete me dobiti preko Udruge.

Lijep pozdrav,

Marin

2. 5. 2018.