Važno je uvesti zdrave životne navike

Mehmedova priča je specifična. 2010. godine operirao je tumor žlijezde slinovnice. Nije bilo zračenja niti kemoterapije. Relativno se brzo oporavio, međutim ni njemu ni njegovom liječničkom timu nije bila jedna stvar jasna…iznimno visoka sedimentacija. Takvo stanje potrajalo je tri godine, redoviti ultrazvučni pregledi, opće stanje dobro, ali i dalje problem sa sedimentacijom. Liječnici su već odustali od traženja uzroka pošto nije bilo nikakvih drugih smetnji niti simptoma. Mehmedu takvo stanje nije bilo prihvatljivo. Inzistirao je na detaljnoj hematološkoj obradi.

Nakon pretraga dijagnosticiran mu je multipli mijelom IgG lambda. S obzirom na sveukupno dobro stanje organizma, bez ikakvih simptoma, bez lezije organa, zaključeno je da se radi o tinjajućem mijelomu. To je dalo nadu.

Uslijedile su učestale kontrole hematologa, nakon kojih stanje i dalje zadovoljava. Mehmedu je najgori period neizvjesnosti, iščekivanja rezultata pretraga, ali nakon toga, nakon što liječnik kaže „…u redu je,stabilno je, samo se kontroliramo i dalje…“ sve postaje lakše.

Sama činjenica da za sada nije potrebno liječenje, već samo uvođenje zdravih životnih navika, Mehmedu je pokazatelj da nije sve tako crno. On se osjeća dobro, aktivan je, kosi travu, obrađuje vrt, snima reklame, uživa u neprocjenjivim trenutcima sa svojim unukom i cijelom familijom. Tu on pronalazi snagu i volju za životom.

Sa svoje 63 godine, Mehmed je dosta toga prošao, dvije operacije kičme, operacija ingvinalne kile, ateroma na desnoj nadlaktici te već navedena operacija tumora žlijezde slinovnice. Al to sve što je iza njega, i multipli mijelom s čim se trenutno bori daje mu snagu. Radom, voljom i svakodnevnom aktivnošću dokazuje svima ali i naviše samome sebi da bolest nije uzela vodeću riječ u njegovom životu.

„Slučajno otkrivanje bolesti navelo me na drugačiji život. Ne živim kao prije, živim, radim, hranim se kvalitetnije…tako, uz pomoć svoje familije, održavam svoje dobro stanje.“

Mehmed Ibrić, oboljeli od multiplog mijeloma, Zagreb, Hrvatska