Preporuke bolesnicima s multiplim mijelomom u vezi COVID19 infekcije

Prof. dr. sc. Toni Valković i prim. dr. sc. Sandra Bašić-Kinda su 18. veljače 2024. godine za pacijente oboljele od multiplog mijeloma pripremili Preporuke u vezi COVID-19 infekcije. Naglašavaju kako je virus COVID19 i dalje među nama, te je potrebno poduzimati prikladne mjere kako bi se minimizirao rizik od oboljenja. Napominju da se u slučaju pozitivnog COVID-19 testa potrebno javiti hematologu ili Infektološkoj službi, kako bi se procijenilo stanje i odlučilo za modalitet liječenja, najčešće s lijekom Paxlovid ili Remdesivir. Navedene preporuke pročitajte u nastavku.

U slučaju pojave povišene tjelesne temperature, općih simptoma upale (zimica, tresavica, opća slabost, glavobolja, bolovi u kostima i mišićima, gubitak teka), simptoma infekcije dišnih puteva (začepljen nos, sekrecija iz nosa, grlobolja, kašalj, iskašljavanje, otežano disanje i nedostatak zraka ) ili pak proljeva potrebno se odmah molekulski testirati PCR testom (BAT više nije pouzdan obzirom na cirkuliranje novih sojeva bolesti), izolirati se i nositi FFP2 zaštitnu masku ako ste u kontaktu s drugim osobama. U slučaju da bilo tko iz vaše neposredne okoline i obitelji tj. vaši kontakti imaju takve simptome treba se odmah od njih izolirati, a ako to nije nikako moguće trebaju obje strane nositi FFP2 masku.

U slučaju pozitivnog PCR testa (ili BAT-a) potrebo se odmah javiti svom hematologu ili Infektološkoj službi (ovisno od centra do centra) kako bi se procijenilo vaše stanje i odlučilo za modalitet liječenja, najčešće s jednim od slijedećih lijekova:

  • Paxlovid (kombinacija nirmatrelvira i ritonavira) je indiciran u imunokompromitiranih osoba neovisno o cijepnom statusu kada je izražena blaga ili umjerena težina bolesti. Početak terapije treba biti što je prije moguće, najkasnije unutar pet dana od prvih simptoma bolesti. Liječenje ovim lijekom nikako ne smijete započeti sami već to mora indicirati vaš hematolog ili infektolog (eventualno neki drugi nadležni specijalist) koji će vam objasniti kako se lijek daje i u kojoj dozi te vas opskrbiti s lijekom. Tom prilikom liječnik mora procijeniti vaše opće stanje, da li je narušena funkcija vaših vitalnih organa te da li uzimate neki od lijekova koji mogu doći u neželjenu interakciju s Paxlovidom što može biti opasno. Paxlovid su tablete koje se mogu uzimati ambulantno tj. kod kuće.
  • Remdesivir je lijek koji je indiciran u imunokompromitiranih pacijenata neovisno o cijepnom statusu, primjenjuje se intravenski u bolničkim uvjetima ili putem Dnevnih bolnica tijekom pet do deset dana, obično kod blage slike bolesti kada iz nekog razloga nije indicirano liječenje Paxlovidom ili kod umjerene težine bolest uz upalu pluća. Lijek prepisuje liječnik specijalista koji liječi pacijenta (hematolog, infektolog ili drugi nadležni specijalist) uzimajući u obzir vaše opće stanje, da li je narušena funkcija vaših vitalnih organa i moguće neželjene interakcije s drugim lijekovima.
    u teškim slučajevima bolesti u hospitaliziranih bolesnika dolazi u obzir i primjena nekih drugih diferentnih lijekova i intravenskih imunoglobulina u slučaju teške hipogamaglobulinemije.

Važno je naglasiti da je COVID19 infekcija i dalje među nama te u periodima kada je broj oboljelih u porastu ili na vrhuncu i dalje se preporuča nošenje FFP2 maski prilikom dolaska u bolnicu i odlaska na javna zatvorena mjesta, držanje općih epidemioloških mjera (distanca, pranje ruku) te cijepljenja naših bolesnika i njihovih kontakata prema važećim preporukama

Pripremili:
prof. dr. sc. Toni Valković, dr. med.
prim. dr. sc. Sandra Bašić-Kinda, dr. med.

18. veljače 2024.